Hatalmas kereseti eltérések az országban

Hatalmas kereseti eltérések az országban

A pénzügyi szektorban 263 ezer forintos nettó kereseti különbség van az ország egyes területei között, de az egészségügyben is 110 ezer forint.

Budapesten a pénzügyi szolgáltatásokkal lehetett a legtöbbet keresni az első negyedévben. Míg a fővárosban a havi nettó átlagkereset 265 ezer forint volt, addig ebben az ágazatban dolgozók 411 ezer forintot vihettek haza átlagosan, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Hajdú-Biharban a pénzügyi terület még épp elcsípte a dobogót, s 212 ezret fialt fejenként, ahogy Győr-Moson-Sopronban is bronzérmet ért a 232 ezres kereset a szektorok versenyében. Ám Borsodban az ágazat alkalmazottai csak nettó 178 ezret kerestek átlagosan, ez csupán a hetedik helyre volt elegendő. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a pénzügyi szektorban dolgozók nem lehetnek felhőtlenül boldogok: a 148 ezer forintos havi nettó fizetésük épp megütötte a megyei átlagkereset szintjét, s az ágazatok közötti bérversenyben csupán a kilencedik helyen végeztek.

Megérte munkálkodni a budapestieknek az infokommunikációs szektorban is – itt 391 ezer forintot kaptak kézhez. Pest megyében 354 ezer, Tolnában 322 ezer, Borsod-Abaúj-Zemplénben 318 ezer forintos nettó átlagkeresettel tarolt ez az ágazat, amely Pest megyében 129 ezret vert rá a második helyezett közigazgatásra, Tolnában 90 ezret az ezüstérmes művészeti tevékenységre, Borsodban pedig 110 ezret a második helyen álló ipari keresetekre. Győr-Moson-Sopron megyében is az infokommunikáció területe vitte a prímet majdnem 276 ezer forintos bérrel, akárcsak Hajdú-Biharban, ahol a legjobban fizető ágazat címéhez 242 ezer forint nettó összeget kellett keresni. Békésben 224, Baranyában 214, Szabolcsban 213 ezer forintot fizettek átlagban az ágazat dolgozóinak.

Hírdetés

Míg az ipari szektor 264 ezres nettó havi keresete a fővárosban csak az ötödik helyet jelentette az ágazatok jövedelmi viadalában, addig Győr-Moson-Sopronban a második pozícióhoz volt elég a 247 ezerre rúgó bér. Borsodban a második legtöbb jövedelmet adó helyezéshez 210 ezer forint is elégnek bizonyult. Heves és Komárom-Esztergom megyében viszont az iparban lehet a legjobban keresni, előbbiben átlagosan 236 ezer, utóbbiban 234 ezer forint ütötte a szegmensben munkálkodók markát. Bács-Kiskunban 195, Szabolcsban 169 ezer forintot kerestek az ipari dolgozók az első negyedévben.

Számottevő a bérkülönbség az egészségügyben is. Budapesten az egészségügyi dolgozók havonta átlagosan 200 ezer forintot vihettek haza, ami az alsó középmezőnyt jelenti az ágazatok között. A fővárossal még úgy-ahogy tartja a lépést Győr-Moson-Sopron a 173 ezres, illetve Komárom-Esztergom megye a 167 ezer forintos nettó kereseti átlaggal.

A teljes cikk a keddi Világgazdaságban olvasható


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »