Hatalmas kémhálózatot épített a CIA az ukrán-orosz határtérségben

Hatalmas kémhálózatot épített a CIA az ukrán-orosz határtérségben

Nyitókép: SITA

A hálózat fejlesztése már 9 éve folyik, és ezzel Ukrajna az Egyesült Államok elsőszámú hírszezési partnere lett Oroszországgal szemben.

Az amerikai bizalom megszerzése nem volt könnyű

A The New York Times nagyszabású riportjából az derül ki, hogy az USA kezdetben saját erejéből gondolta az oroszokkal szembeni hírszerzést, mert nem érezték az ingatag és ide-oda változó kijevi kormányzatok megbízhatóságát.

Hírdetés

Az amerikai hírszerzés eleinte vonakodott együttműködni Kijevvel, mert attól tartott, hogy az ukrán titkosszolgálati tisztviselők korrumpálódhatnak vagy lelepleződnek, és ha fény derül a CIA-vel való kapcsolatukra, az provokálni fogja Moszkvát.

2015-ben az ukrán katonai hírszerzés akkori vezetője, Valerij Kondratyuk tábornok kérés nélkül (vagy ahogy mondani szokás „önként és dalolva”) átadott egy köteg szigorúan bizalmas aktát a CIA-nek. Az iratok az orosz biztonsági rendszerről és annak munkatársairól szolgáltattak pótolhatatlan információkat.

Az ajánlatnak súlyt adott, hogy az ukránok bizonyították az amerikaiaknak, hogy olyan lehallgatások birtokában vannak, amelyek segítenek felderíteni Oroszország szerepét a Malaysia Airlines-17 járat lelövésében a kelet-ukrajnai szakadár területek felett.

A témáról bővebben az Euronews összeállításában olvashatnak.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »