Hatalmas kamu volt, hogy a migráció miatt fegyverkezik a lakosság

Kevesebb éles önvédelmi lőfegyver van magánkézben, mint öt éve, ugyanakkor jelentősen nőtt a gáz- és riasztófegyver birtoklására adott engedélyek száma – írja hétfői számában a Népszabadság.

Országosan 5683 magánszemélynek van engedélye önvédelmi lőfegyver tartására, akik az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nyilvántartása szerint összesen 6650 fegyvert birtokolnak. Öt éve a magánkézben lévő lőfegyverek száma még meghaladta a 8500-at.

Hírdetés

Ugyanakkor 2010 és 2015 első fél éve között 48204-ről 56292-re nőtt a „gáz- és riasztófegyverek önvédelmi célú viselésére kiadott engedélyek száma”. Ennél azonban sokkal több, piaci források szerint akár 200 000 ilyen fegyver is lehet magánkézen, ahhoz ugyanis nem kell engedély, hogy valaki otthon, a lakásában tartson gáz- vagy riasztófegyvert.

A lap az ORFK közlésére hivatkozva azt írja, hogy sem a jogos védelemre vonatkozó büntetőjogi szabályok 2012-es változása, sem az utóbbi időben Magyarországot érintő migráció nem volt látható befolyással a növekedésre. A kérelmek számának növekedése ezektől független és folyamatos.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »