Hatalmas jurta falu épül a Kurultajon

Hatalmas jurta falu épül a Kurultajon

Idén augusztusban Európa legnagyobb lovas hagyományőrző ünnepére megépül egy hatalmas nomád tábor. Bugacon, a Magyar Törzsi gyűlésre felépülő jurta falu a sztyeppei lovasnomád népek és kiemelten a honfoglalás kori magyarok életébe enged bepillantást. A mostani cikkünkben szeretnénk kis betekintést nyújtani a Kurultaj ünnepére felépülő jurta falu életébe, és benne lakó hagyományőrzők mindennapjaiba.

A korabeli utazók és források révén tudjuk, hogy a magyarság nemezsátrakban lakott és még egy-két évszázaddal a Honfoglalás után, az állandó települések kialakulása mellet is rengeteg jurta -sátor és jurtatelep volt látható országszerte. A jurták (magyarul sátrak- törökül satir, de mivel ez többféle sátrat is jelenthet nem tudjuk pontosan milyen szót használtak a jurta- megjelölésére) a sztyeppei lovasnomád népek minden fontosabb igényét kielégítő otthonai voltak.

 

Létrehozásuk magas fokú faműves és egyéb kézműves (nemezkészítés, szőnyegszövés) tudást igényel. Sokkal fejlettebb mesterségbeli tudás kell hozzá, mint egy faház vagy egy vályogház felépítéséhez, amelyre őseink szintén képesek voltak de ezekre kevésbé volt szükségük életmódjukból kifolyólag.

jurta belső

A 2014-es Kurultajon, elhatárolt területen felépülő nomád táborban megjelenik a honfoglalók jurtája mellett a X. századi hadi tábor is, mely teljesen korhű életmódot mutat be. Lehetőséget szeretnénk biztosítani minden csapatnak, akiknek jurtájuk van, hogy részt vegyenek a falu életében. Azonban a jurtatáborban való életnek szigorú követelményei is vannak. A falu lakóinak egyfajta rendtartás szerint kell a kialakított korhű hangulatot megteremteni, és e szerint élni az ünnep napjai alatt.

Életkép – a tábor harcosainak felszerelése

Csak annak van módja ebben a táborban megszállni, aki jurtával érkezik vagy csatlakozik valamelyik táborlakó hagyományőrző csapathoz. Kérjük, a három nap alatt viselkedésetekkel is legyetek méltók őseink szelleméhez. Akik komolyan veszik a hagyományőrzést, azoknak úgysem kell a figyelmét erre felhívnunk.

Hírdetés

A tábor lakói

A táborban lehetőleg X. századi, vagy a népvándorlások korának megfelelő hagyományőrző ruházatot kell viselni. Törekedni kell arra, hogy a táborlakok használati tárgyai is lehetőleg a fenti korszakokat idézzék. Például  szerezzetek be magatoknak fa, cserép, vagy fém evőeszközöket – a műanyag használati eszközöket “száműzzük”.

Fontos a korszakot idéző hangulat megteremtése

A 2014-es Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlésen egy nagy meglepetéssel készülünk. A felépülő hatalmas nomád tábor, egyik része a hun korszakot fogja megidézni. A hagyományőrző tábor közelében az Ősök Sátrai mellett fog felépülni  a világ  legnagyobb fából készült óriás jurtája az “Atilla Sátra”, ahol egy hun kiállítást rendezünk be.

A jurtatáborba érkező csapatokat kérnénk, egyeztessenek és regisztráljanak be a:

[email protected]

email címen.

A seregszemlén résztvevő csapatok, az egyénileg érkező hagyományőrzők, vagy kisebb létszámú csapatok, akik a sátortáborban (kemping) szállnak meg jelentkezzenek az alábbi címen:

[email protected]

Barát István +36 70 419 9234


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »