Hatalmas felfordulást okoz a viccnek indult kriptovaluta

Hatalmas felfordulást okoz a viccnek indult kriptovaluta

Néhány évvel ezelőtt még viccnek szánták az internetes mémből alkotott dogecoin nevű kriptovalutát, ám az elmúlt időszakban az eszköz hatalmas szárnyalást produkált.

Az internetes kisbefektetők lecsaptak a tokenre, amely sokak szerint ma már izgalmasabb, mint a bitcoin – írja az Origo.

Az internetes kisbefektetők világában nehéz tartani a lépést a friss trendekkel. Nemrég még a GameStop részvényei voltak a sztárok, aztán sokan beszálltak a bitcoin friss szárnyalásába.

Ezek azonban messze nem olyan különösek, mint a legújabb divat, a dogecoin.

Az eredetileg viccnek induló kriptovaluta egy igen népszerű kutyás mém alapján született meg, és sokáig semmilyen jelentősége nem volt a piacon.

Ahogy viszont az internetes fórumokon és a közösségi médiában felkapták a sztorit, a Dogecoin óriási lendületet vett, és a napokban új csúcsot döntött, elérve a 0,42 dolláros árfolyamot – írja a Reuters.

Idén eddig a dogecoin értéke 8000 százalékot emelkedett, mégpedig úgy, hogy 2013-ban éppen a kriptovaluta-robbanás szatirikus kritikájaként hozták létre – arra utalva, hogy a különböző tokenek elkezdték elárasztani a piacot.

Hírdetés

Így pedig különösen izgalmasnak ígérkezett a keddi nap, ugyanis az internetes közösségekben elterjedt, hogy április 20-a lesz a „dogecoin nap”,

vagyis arra lehetett számítani, hogy fokozódik az eszköz lendülete.

A dogecoin piaci kapitalizációja (az elérhető tokenek összértéke alapján) meghaladta az 50 milliárd dollárt az elmúlt napokban, azonban kedden visszacsúszott a 45 milliárd dolláros szintre. Összevetésképpen, a legnépszerűbb kriptovalutának számító bitcoin kapitalizációja több mint 1000 milliárd dollár – ám az összes tokent nézve a dogecoin még így is az élvonalhoz tartozik.

A dogecoin megítélése persze nagyban múlik azon, ki honnan közelíti meg a jelenséget. Sokak számára könnyű és gyors pénzszerzési lehetőség, sokak számára egy veszélyes spekulációs hullám, de vannak olyanok is, akik a teljes modern pénzügyi rendszer kifigurázásaként (és ezzel együtt sajátos demokratizálásaként) tekintenek rá.

De ott van még Elon Musk is, akinek egy Twitter-bejegyzése az év elején az egekbe lökte a dogecoin árfolyamát. Hogy ő mit gondol pontosan a jelenségről, azt nehéz kitalálni, de egyszer megjegyezte, vitathatatlanul a legszórakoztatóbb és egyben legironikusabb eredmény az lenne, ha a jövőben a Dogecoin válna a Föld pénznemévé.”

Bár azt senki nem tudja ma még, hogy mi lesz a dogecoin jövője,

az elemzők szerint a jelenlegi trend mellett még további felívelésre van esély.

Jelenleg 16,7 százalékos esély van arra, hogy a kriptovaluta árfolyama 2021 végére elérje az 1 dollárt, ami jelentős javulás, ha azt nézzük, hogy a hónap elején erre még csak 2,9 százalékos esély volt a fogadóirodák szerint.

Közép-európai idő szerint szerda kora délután a dogecoin árfolyama 16,6 százalékos mínusz mellett 0,32 dollár körül forgott.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »