Hatalmas fákat csavart ki a vihar, megdőlt a szélrekord – durva képek

Hatalmas fákat csavart ki a vihar, megdőlt a szélrekord – durva képek

A vasárnapi vihar nagy erővel csapott le Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyére is. Megdőlt a széllökés napi rekordja, sokfelé annyi eső hullott, mint a júliusi havi átlag – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat

Több mint nyolcvan helyszínre vonultak Jász-Nagykun-Szolnok megye tűzoltói, javarészt Karcagra – írta a szoljon.hu megyei portál.

A tűzoltóknak jellemzően úttestre, villanyvezetékre, járművekre, kerítésre és épületekre dőlt fák, illetve faágak adtak munkát.

Tiszacsegén több épület tetejét megbontotta a szél, Karcagon pedig egy ledőlt kémény szakította be egy ház tetőszerkezetét.

A megyei tűzoltók Jászberényből, Szolnokról, Tiszafüredről, Tiszaigarról, Kisújszállásról, Kunmadarasról, Újszászról és Kunhegyesről kaptak bejelentéseket.

Hírdetés

Bács-Kiskun megyében Kiskőrös és Békéscsaba térségében volt a legtöbb munkájuk a katasztrófavédelem munkatársainak. A zivatar és jégeső mellett az orkán erejű szél fákat csavart ki és tetőket is megrongált.

Megdőlt a széllökés napi rekordja, sokfelé annyi eső hullott, mint a júliusi havi átlag – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.

Vasárnap délután Kunmadarason heves zivatar vonult át, amelyet orkánerejű (több mint 115 kilométer/órás sebességű) széllökések kísértek. 144 kilométer/óra volt a maximum, ezzel megdőlt a július 28-ai rekord (138 kilométer/óra), amelyet 2004-ben Balatonmáriafürdőn mértek.

Péntektől mozgalmasabbra, ezzel együtt csapadékosabbra fordult az időjárás. Három nap leforgása alatt nem volt olyan csapadékmérő, amely ne mutatott volna legalább pár milliméter csapadékot. Bár akadtak olyan állomások, ahol csupán 3-4 milliméter fordult elő (például Baján és Hegyeshalomban), országos átlagban nagyjából 31 milliméter esett, sőt nem egy helyen a júliusi átlagos csapadékmennyiség (62 milliméter) is lehullott.

A legtöbb eső Nyírlugoson zúdult le, ott három nap alatt 104 millimétert mértek.

Keddre a hőség és a zivatarveszély miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést az egész országra. Felhőszakadás veszélye miatt pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Az előrejelzés szerint kedd hajnalban 16-21 fok lesz, a legmagasabb hőmérséklet pedig 28 és 33 fok között valószínű.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »