Hatalmas csökkenés előtt a napelemek árai

Valamennyi piaci szegmensre érvényes, hogy a fotovoltaikus rendszerek költségei a vártnál gyorsabban esnek, ez derül ki a Wood Mackenzie legújabb kutatásából, írta az mnnsz.hu. A költségek váratlan csökkenését a modulok ütemesen csökkenő árának tulajdonítják, a mono PERC modulok felhasználásával telepített lakóépületeket kiszolgáló rendszereknél most arra számítanak, hogy 2020 és 2025 között az árszintjük 17%-kal fog visszaesni. A mono PERC típusú kereskedelmi és közmű célú rendszerek költségei ugyanakkor várhatóan 16%-ra illetve 20%-ra fognak visszaesni ugyanezen időszak során.

Másik fejlemény az erőművi nagyságrendű napelem szegmensen belül készülődik, ahol a napkövetővel ellátott, kétoldalas mono PERC modulok egyre inkább versenyképesebbé válnak a költségek tekintetében a mono PERC modulokkal szemben. Bár a kétoldalas rendszerek – a nagyobb területet igénylő, nagyobb projekt lábnyomot eredményező, tágasabb sorok közötti távolság miatt – növelik a költségeket, ugyanakkor ezek a projektek alacsonyabb fajlagos költségű részegységeket kínálnak, és a rendszer összetevőinek alacsonyabb száma miatt a szerényebb munkavégzés költségekkel lehet számolni.

Az erőmű nagyságrendű, napkövetővel ellátott, kétoldalas projektek esetében a legfontosabb, hogy nem vonatkozik rájuk a 201-es szakasz – legalábbis egyenlőre. A mentességnek köszönhetően a kétoldalas rendszer költségei a várakozások szerint %-kal lesznek alacsonyabbak, mint az egyoldalas mono PERC rendszerek a 2020 és 2025 között időszak során. Enélkül ezeknek a projekteknek a költségei jóval magasabb költségszintet képviselnének, mint az egyoldalas mono PERC megfelelői.

A zuhanó modulárak a lakóépületek projektjeinél igazán le tudják szorítani a költségeket. A lakóépületek napelemes rendszereinek hátulütőjét éveken át az ügyfélszerzés, az engedélyeztetés és ellenőrzés járulékos költségei képviselték. Némely lakóépületekre szakosodott szolár cég számára az ügyfélszerzés költségei önmagukban akár 30%-át is kitehetik a cég wattonkénti költségeinek minden egyes új telepített rendszer esetében.

A Sunrun-nál, amely az Egyesült Államok legnagyobb lakóépületekkel foglalkozó napelem telepítője, az első negyedévben 3,09 USD/watt létesítési költséget mért a cég által végzett telepítéseknél. Bár ennek az adatnak nagyobb hányada a telepítési költségekből fakad (2,39 USD), az értékesítés és a marketing további 0,76 USD-t tesz ki.

Hírdetés

A WoodMac szerint a járulékos költségek jelentik majd a legnagyobb akadályt a rendszerek árainak folyamatos csökkentése során. A modulok árainak az évtized első felére várt jelentős esését követően 2025 után ezek a csökkenések lényegesen le fognak lassulni.

Míg az ügyfélszerzés költségeinek leszorítása nehézkesnek bizonyult, a WoodMac időt nem kímélve talált rá a Solar Foundation és az Egyesült Államok energiáért és megújuló energiáért felelős minisztériumának Energia Laboratóriumának (US Department of Energy’s National Renewable Energy Laboratory, NREL) együttműködésére, mivel ezek együttműködést folytattak a szolár automatizált szolár engedélyeztetési platform (Solar Automated Permit Processing platform) kialakításában, amely hozzájárulhat a kitartóan jelentkező engedélyezési költségek egy részének leszorításához.

A koronavírus költségei

Mivel napjainkban nincs hír Covid-19 szempont nélkül, a WoodMac azt is közzétette, hogy ez a lakóépületek rendszereinek árát minden más piaci szegmensnél erőteljesebben fogja érinteni 2020-ban. A kutatók várakozásai szerint a vírus csekély befolyást fog gyakorolni a kereskedelmi és az erőművi projektek költségeire. A WoodMac egyik elemzője, Molly Cox azt mondja, hogy mivel a modulgyártók lanyhuló kereslettel szembesültek, versenyképességük megőrzése érdekében lejjebb engedték a haszonkulcsaikat. A WoodMac azt jelzi előre, hogy a egy 10 MW-os projekt megawattonkénti költségei csaknem 8%-kal alacsonyabbak, mint s koronavírus előtt készült becslésekben szereplő értékek.

100.000 Ft-ból napelemes rendszer Európai Uniós támogatással?Kérjen itt ajánlatot. 5 perc alatt személyre szabott ajánlatot kap (x)


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »