Hatalmas a felháborodás a gázai incidens miatt, az izraeli nagykövet elszólása csak olaj volt a tűzre

Hatalmas a felháborodás a gázai incidens miatt, az izraeli nagykövet elszólása csak olaj volt a tűzre

Az izraeli katonák a Gázai övezetben lévő hatáskerítésnél tegnap csaknem 60 emberrel végeztek. A nemzetközi közösség a kerítés egyik oldalán tüntető palesztinokat vették védelmükbe és tűrhetetlennek nevezték, hogy fegyvertelenekre nyissanak tüzet.

Belgiumban tovább fokozta a hangulatot, hogy a brüsszeli izraeli nagykövet, Simona Frankel nyilvánosan kijelentette, hogy „minden lelőtt palesztin terrorista volt”.

Ezt követően a belga külügyminiszter behívatta az izraeli nagykövetet, ahol a „egyet nem értéséről tájékoztatta őt a használt szókészlet miatt”.

Törökország még ennél is keményebben reagált, egyszerűen hazaküldte az ankarai izraeli nagykövetet. Az elbocsátó szép üzenetként is szolgáló diplomata értesítésben az állt, hogy „jobb lenne, ha egy időre visszatérne saját hazájába”. A helyzet komolyságát az is mutatja, hogy Ankara hazarendelte izraeli és amerikai nagyköveteit konzultációra.

Hírdetés

Az USA védelmébe vette Izraelt. A Gázai övezetben történt hétfői incidensben összesen 2700 tüntető sérült meg, közülük 1360-an éles lőszertől.

Sme.sk

Nyitókép: BBC.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »