Hát persze hogy nem Irán ellen irányul Askenáziék ciprusi tanácskozása

Regionális együttműködési tervben állapodtak meg Izrael, Görögország és Ciprus külügyminiszterei, valamint az Egyesült Arab Emírségek egyik vezető külügyi képviselője pénteki ciprusi tanácskozásukon.

A Páfosz városában rendezett találkozó után Níkosz Déndiasz görög, Níkosz Hrisztodulidesz ciprusi, Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter és az emírséget képviselő Anvar Gargas külügyi államminiszter úgy nyilatkozott, hogy a most elhatározott szorosabb együttműködés célja a stabilitás és a fejlődés fokozása szélesebb regionális összefüggésben is.

"Meg akarjuk változtatni a Közel-Keletet" – hangsúlyozta Askenázi a ciprusi RIK közszolgálati televíziónak nyilatkozva. Hozzátette, hogy néhány hónappal korábban egy, a mostanihoz fogható találkozó még elképzelhetetlen lett volna.

Hírdetés

Izrael ugyanis csak tavaly vette fel a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Arab Emírségekkel.

A négy ország egyebek között energetikai, egészségügyi, válságkezelési és terrorellenes együttműködésre törekszik. A tárgyalók hangsúlyozták, hogy ez az összefogás nem irányul a térség egyetlen országa ellen sem. Hrisztodulidesz pedig azt is megjegyezte, hogy a környező államok csatlakozását szívesen várják együttműködésükhöz.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »