Hat külföldi egyetem engedélyét vonják vissza

Az külföldi oktatási intézmények működési engedélyének felülvizsgálata során az Oktatási Hivatal hat esetben visszavonja az engedélyt. Olyan képzésekről van szó, amelyeken már nem tanul hallgató, illetve megszűnt vagy meg fog szűnni a külföldi és a magyarországi egyetem együttműködése.

Magyar Menedék - Soros

Mióta az Oktatási Hivatal (OH) tavaly megkezdte a Magyarországon működési engedéllyel rendelkező külföldi felsőoktatási intézmények működési engedélyének felülvizsgálatát, hat eljárásban született jogerős lezáró döntés, mind a hat esetben visszavonják az engedélyt – olvasható a hivatal honlapján megjelent közleményben.

A Webster University (székhely országa: Amerikai Egyesült Államok) Master of Business Administration képzést folytatott Magyarországon, ám a magyarországi képviselő, a Szent István Egyetem nyilatkozata szerint
a képzést már több éve nem folytatják és a továbbiakban sem kívánják indítani, abban hallgató nem tanul.
Ennek alapján az OH jogerősen visszavonta a működési engedélyt.

A University of Hertfordshire (Egyesült Királyság) Bachelor of Arts with Honours in Business Studies és Bachelor of Arts with Honours in Business Administration képzések folytatására kapott működési engedélyt. A Gábor Dénes Főiskola mint magyarországi képviselő közölte, hogy az együttműködés 2015 márciusában megszűnt, a képzéseken hallgató már nem folytat tanulmányokat. A hivatal jogerősen visszavonta a működési engedélyt.

Az Anglia Ruskin University (Egyesült Királyság) Bachelor of Arts in Business Management képzést folytat Magyarországon. A magyarországi képviselő, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) nyilatkozata szerint megállapodtak a külföldi intézménnyel a képzés kifutó rendszerben, 2017-ig történő megszüntetéséről. Ennek megfelelően az OH a működési engedélyt 2017. december 31-ével visszavonja, a határozat jogerős.

Hírdetés

Az Université Paris Ouest Nanterre la Défense (Franciaország) magyarországi képviselője szintén a BGE, az egyetem az együttműködés megszüntetéséről nyilatkozott az eljárásban. A Management et gestion des enterprises képzésen nem tanul hallgató így, a hivatal jogerősen visszavonta a működési engedélyt.

A Middlesex University (Egyesült Királyság) vonatkozásában – amelynek magyarországi képviselője a Budapesti Metropolitan Egyetem – a képviselő nyilatkozott, hogy a két fél között létrejött együttműködés lejártakor a felek úgy döntöttek, hogy azt nem újítják meg, a Master of Arts Marketing Communications képzésen nincs hallgató. Az Oktatási Hivatal működési engedélyt visszavonó határozata jogerős.

A University of Wales (Egyesült Királyság) képviselője, a Facultas Nonprofit Kft. nyilatkozott, hogy a külföldi intézmény jogutódjával az együttműködésüket 2014-ben felmondták. A működési engedélyt az OH visszavonta, a döntés jogerős.

A közleményben emlékeztettek, hogy a törvény értelmében a hivatalnak ötévente felül kell vizsgálnia Magyarország államilag elismert magyar felsőoktatási intézményeinek, illetve a Magyarországon működési engedéllyel rendelkező külföldi felsőoktatási intézmények működési engedélyét. A felülvizsgálati eljárásokat az OH – a 2015-ben rendeleti szinten megjelent részletszabályozás alapján – 2016-ban kezdte meg.

Megjegyezték: a hivatal a folyamatban lévő hatósági eljárásokról nem adhat ki információt, tájékoztatást kizárólag az eljárás jogerős lezárását követően nyújthat.

Hunhír.info – origo


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »