Hasznos tudnivalók a biocid termékek átmeneti időszakos engedélyeztetéséről (x)

Hasznos tudnivalók a biocid termékek átmeneti időszakos engedélyeztetéséről (x)

Az átmeneti időszakban történő engedélyeztetés egy komplex folyamat, mely több nehézséget is tartogathat, éppen ebből a célból született meg ez az összefoglaló is, amely támpontként szolgálhat, hogy könnyebb legyen eligazodnia.

Természetesen bármikor úgy dönthet, hogy szakértőkhöz fordul a biocid engedélyeztetés kapcsán, az InnovaTox Kémiai Biztonsági Tanácsadó Cég munkatársai a segítségére lesznek.

Mire terjed ki a rendelet, hogyan értelmezhető?

Az Európai Uniós rendelet (BPR, 528/2012/EU rendelet) a biocid termékek forgalmazásának, felhasználásának körülményeire tér ki. Ezeket a védekezésre használják a káros mikroorganizmusokkal szemben, amely védelem kiterjedhet emberekre, állatokra, árucikkekre, anyagokra szintúgy. A biocid termékekben megtalálható hatóanyagok hivatottak elérni ezt a kívánt hatást.

Ezen termékeket a forgalomba hozatal előtt engedélyeztetni kell, melynek legfontosabb célja, hogy összehangolható legyen a biocid termékek piaca, a BPR rendelet által pedig egyszerűbbé is váljon az egész procedúra.

Mit kell tudni az átmeneti időszakról?

Hírdetés

Most épp az átmeneti időszak zajlik, mialatt a hatóanyagok jóváhagyása történik, 2024 év végéig az ECHA és az értékelő, illetékes hatóságok elvégzik a biocid hatóanyagok értékelését, amelyek a felülvizsgálati programban szerepelnek. Ez idő alatt a forgalomba hozataluk engedélyezése a tagállamok saját nemzeti jogszabályrendszerük szerint történik. Mindez persze azon termékekre vonatkozik, amelyekben legalább egy olyan hatóanyag található, ami jóváhagyásra vár.

Hazánkban a 316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet foglalkozik az átmeneti időszakos engedélyeztetéssel.

A biocid terméktípusokról röviden

Megkülönböztetünk 4 főcsoportot: fertőtlenítőszerek, tartósítószerek, kártevők elleni védekezésre használandók, egyéb biocid termékek, melyek több alcsoportra is bonthatók. A teljesség igénye nélkül, például a fertőtlenítőszerek alá sorolandók az alábbi terméktípusok: humán-egészségügy, nem közvetlenül emberen vagy állaton történő alkalmazásra tervezett szerek, valamint algásodás elleni készítmények. Idetartozik az állat-egészségügy, az élelmiszerek, takarmányok közelében használatos termékek is, és az ivóvíz fertőtlenítésére alkalmazott szerek is egy külön alcsoportot képeznek.

Hogyan zajlik az átmeneti engedélyeztetés?

Mielőtt megkezdenénk az eljárást, fontos beszereznünk a terméktípusra vonatkozó szakvéleményt, melyet az NNK, az OGYÉI és a NÉBIH is kiadhat, hogy mely szerv adja ki, annak függvénye, hogy milyen terméktípusról van épp szó. A kérelmet ügyfélkapun keresztül nyújthatjuk be az NNK-hoz, ami díjköteles. Egyrészt magát az eljárási díjat, másrészt a szakvéleményezés díját is meg kell fizetnünk.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »