Hashem Safieddine a Hezbollah mozgalom új vezetője

Hashem Safieddine a Hezbollah mozgalom új vezetője

2024. 09. 29.

Hashem Safieddine, a Bejrútban mártírhalált halt Hassan Nasrallah unokatestvére lett a Hezbollah mozgalom új vezetője.

A rangsor szerint a 71 éves Naim Qassem sejk kellett volna, hogy betöltse a pozíciót azonban ő még Hassan Nasrallah utódjának kijelölése előtt lemondott erről.

Hashim Safi Al Din 1964-ben született Deir Qanoun En Nahrban , Dél-Libanonban, egy tekintélyes síita családban.  Hassan Nasrallah anyai unokatestvére. Testvére, Abdallah Safi Al Din a Hezbollah iráni képviselője.

Hashim Safi Al Din az iraki Najafban és az iráni Kumban tanult teológiát Naszrallah-val  egészen addig, amíg 1994-ben Hassan Nasrallah vissza nem hívta Libanonba.

1995-ben Hashim Safi Al Dint a Majlis al-Shura-ba a  legmagasabb tanácsává léptették elő. Majd  Dzsihád Tanács élére is kinevezték . A Végrehajtó Tanács, amelynek ő az elnöke, felügyeli a Hezbollah politikai, társadalmi és oktatási tevékenységét.

Al Din a Hezbollah három fő vezetője közé tartozik. A másik kettő Hassan Nasrallah és Naim Qassem . Naszrallah után a második helyen áll.

Hírdetés

A hírek szerint 2006-ban Al Dint Irán Haszan Naszrallah lehetséges utódjaként léptette elő a Hezbollah főtitkári posztjára.

 Egyike a kilenc tagnak a döntő konzultatív tanács (Shura al-Qarar), amely a csoport legfelső szerve.

2008 októberében Al Dint választották meg Naszrallah helyére a Hezbollah főtitkárának a közgyűlésen. Naszrallah örökösévé való kinevezését az irániak támogatták. 2009-ben Al Dint ismét beválasztották a Shura Tanácsba.  2010 novemberében a Hezbollah katonai parancsnokává nevezték ki a dél-libanoni régióban.

2017-ben az Egyesült Államok külügyminisztériuma terroristának minősítette Al Dint.2018-ban az Egyesült Államok és néhány arab ország – köztük Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein – szankciói sújtották, vkilenc másik magas rangú Hezbollah vezetővel együtt.

2020 júniusában fia, Sayyed Reza Hashim Safi Al Din feleségül vette Zeinab Soleimanit , a Kudsz Brigádok korábbi parancsnokának , Kassem Soleimaninak a lányát .

Orientalista.hu-Al-Isfahani

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »