Hárompercnyi rémálom után véget ért a walesi csoda

Hárompercnyi rémálom után véget ért a walesi csoda

Amióta kialakult a Portugália-Wales párosítás az Európa-bajnokságon, mindenki a Ronaldo-Bale párharcra hegyezte ki az összecsapást. A semleges szurkolók többsége ellentétes szemmel nézte a két csapat eddig eb szereplését, hisz míg a portugálok eddig mindegyik mérkőzésükön döntetlent játszva, csoport harmadikként jutott tovább, addig Wales a torna egyik legkellemesebb meglepetését okozta. Eddig.

Portugália eddig hatszor jutott be nagy torna elődöntőjébe, ám onnan csak egyszer jutott a fináléba. A walesiek az 1958-as vb óta nem jártak ilyen magasságban. Azonban a belgák elleni nagyszerű győzelem egyik fő letéteményese, Aaron Ramsey valamint a védelem oszlopa, Ben Davies eltiltás miatt hiányzott. A másik oldalon William Carvalho hiányzott eltiltás, valamint Pepe sérülés miatt.

A mérkőzés elején a briteken nem látszódott a megilletődés legapróbb jele sem, magabiztosan járatták a labdát, és labdabirtoklásban is feléjük billent picit a mérleg nyelve. A portugál válogatott aztán lassan átvette az irányítást, már ha a saját térfélen való passzolgatást és a pontatlan beadások tömkelegét érthetjük irányítás alatt. Wales mindenesetre átengedte a kezdeményezést Ronaldóéknak, ám eközben a pálya középső részén remekül zárta le a kapura vezető utakat. Portugália ezért a szélekre kényszerült, az onnan érkező beadásokat azonban a James Collins vezette védelem sorra hatástalanította.

Így ért véget az első félidő, a játék képe kísértetiesen hasonlított a három nappal ezelőtti német-olasz meccsére.

Hírdetés

180 másodperc alatt eldőlt

A második játékrészt Wales kezdte, jó másfél percig tartotta remekül a labdát, majd Bale indult meg a kapu felé, Fonte azonban szerelni tudott. A walesi védelem szögletre tisztázott egy portugál beadást követően, ám a szöglet után már nem tudtak úgy takarítani, mint tették korábban az első 45 percben. Ronaldo ellenben tette, amihez a legjobban ért, emelkedett a felhők fölé, és Chestert megelőzve fejelt a kapuba (1-0).

Mindössze három perc elteltével Ronaldo vállalkozott lövésre, gyenge kísérletébe pedig olyan szerencsésen vetődött bele Nani, hogy a labda újra a walesi kapuban kötött ki (2-0).

Chris Coleman ezután mindent egy lapra tett fel, becserélte Vokes-ot valamint másik csatárát Church-öt is. Colins helyére pedig egy középpályást, Williams-et hozta be. Ám ez sem segített, Portugália rutinból megoldotta a feladatot, és története során másodszor is bejutotta az Eb döntőébe.

Ezzel vége a walesi utazásnak, az elődöntőben búcsúzik az idei torna egyik meglepetéscsapata. Portugáliának pedig alaposan fel kell kötnie a nadrágot, a Franciaország-Németország párharc győztese vár rá a fináléban. Ilyen védekezéssel és csapategységgel persze azért nekik sincs félnivalójuk.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »