Háromezer sérült és legalább 60 halott van az óriási bejrúti robbanásban

Háromezer sérült és legalább 60 halott van az óriási bejrúti robbanásban

Robbanás történt Libanon fővárosában, Bejrút belvárosában, a kikötőben.

Kép: AFP/ANWAR AMRO

Videó

Egyelőre nem tudni, mi okozta a robbanást, de egyes hírek szerint több robbanóanyag-raktár található a környéken. A város felett vastag füstfelhő keletkezett.

A robbanás a libanoni polgárháború idején elkövetett nagyerejű robbanásokra emlékeztet, és három nappal azelőtt történt, hogy a Rafík Haríri volt kormányfő és másik 21 ember 2005-ben történt meggyilkolásának ügyében ítélkező különleges ENSZ-törvényszék meghozza az ítéletét. Haríri halálát tonnányi robbanószerrel megrakott teherautó felrobbantása okozta, amelyet mérföldekre is lehetett érezni, akárcsak a keddi robbanást.

Rengeteg épületben keletkezett kár: ablakok törtek be és mennyezetek szakadtak le. Sok embert kórházba kellett vinni. Halálos áldozatokról még nem érkezett hír.

Több ezer sebesültje és már több tucat halottja van a libanoni fővárosban kedd este történt robbanásnak, a sérültek száma különböző jelentések szerint 2500 és több mint 3000 között van.

Hírügynökségi jelentések szerint hivatalosan már legalább hatvan ember halt meg, és a sérültek száma meghaladja a 3 ezret.

Hírdetés

Korábban írta az Origo: Hamad Hasszán libanoni egészségügyi miniszter legfrissebb tájékoztatása szerint több mint ötvenen haltak meg és 2700-an sebesültek meg.

A libanoni egészségügyi miniszter több mint 25 halottról és hozzávetőleg 2500 sebesültről számolt be a bejrúti kikötő körzetében történt robbanás után, nem sokkal később azonban már harmincnál több halálos áldozatról és mintegy háromezer sérültről beszélt a televízióban.

A libanoni vöröskereszt vezetője ennél kevesebb sérültről tud, de értesülése szerint számuk így is meghaladta a 2200-at.

Sokan a robbanás által megrongált házakban rekedtek.

Több ország, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Izrael és Irán is segítséget ajánlott Libanonnak.

Legalább tíz halottja és több száz sebesültje van a robbanásnak az an-Nahar című libanoni napilap és biztonsági illetékesek szerint. Az AFP francia hírügynökség kettős robbanásról számolt be.

George Kettaneh, a libanoni vöröskereszt vezetője szerint a detonációban megsebesültek százait szállították kórházba, de sokan a robbanás által megrongált házakban rekedtek. Hozzátette, hogy a helyi sajtónak nincsenek pontos adatai a sebesültekről és a romok alatt rekedtekről. Több sérültet hajóval menekítettek ki.

Az LBCI libanoni műsorszolgálató szerint a bejrúti Hotel Dieu kórház közölte: több mint ötszáz sérültek ápolnak, és többet már nem tudnak fogadni. Többtucatnyian műtétre szorulnak, a kórház véradásra szólította fel a lakosokat.

Abbász Ibrahim, a libanoni biztonsági erők főnöke közölte, hogy a detonációt nem pokolgép okozta, hanem egy olyan térségben történt, ahol az évek során elkobzott, erősen robbanékony anyagokat tárolták. Ibrahim a televíziónak nyilatkozva nem volt hajlandó a robbanás okáról beszélni, mondván, hogy meg kell várni a vizsgálatok eredményét.

Az al-Majadín televízió idézte a libanoni vámhivatal főnökét, aki szerint több tonnányi nitrát robbant fel.

Michel Aún államfő összehívta a legfelsőbb védelmi tanácsot – közölte Twitter-üzenetben az elnöki hivatal. Haszan Diab libanoni kormányfő egynapos nemzeti gyászt rendelt el szerdára az áldozatok emlékére.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »