Három tonna élelemmel indul átúszni az Atlanti-óceánt

Három tonna élelemmel indul átúszni az Atlanti-óceánt

Kilencezer kilométert úszik fél év alatt egy francia hosszútávúszó, hogy átszelje a Csendes-óceánt. Lecomte az első úszó akar lenni, aki Japánból San Franciscóig jut el.

Japán keleti partjaitól, a Csiba prefektúrában fekvő Csosi halászkikötőből indult, és San Franciscóba érkezik meg, 6 hónap múlva.

Hírdetés

A sportember úgy tervezi, napi nyolc órát úszik, a nap többi részében pihen, alszik és eszik majd a kísérőhajón. A jármű másnap pont ott teszi ki, ahol előző nap felvette. Majdnem 3 tonna élelmet visznek magukkal.

Nemcsak a kalandvágy, hanem a tudományos érdeklődés vezérli őt és 8 tagú kísérőcsapatát. Tengeri kutatási programot akarnak végezni, hogy felhívják a figyelmet az óceán szennyezettségére és a vizet elborító műanyaghulladékra. Útvonala átvezet majd a hatalmas, Hawaii és Kalifornia között lebegő Csendes-óceáni szemétszigeten is. Úszás közben viselni fog testén egy olyan készüléket is, amely a cunami sújtotta Fukusima atomerőműből kiszivárgott radioaktivitás szintjét méri.

„Régóta úszom, és emlékszem, az apám tanított egyszer, hogyan ússzak az Atlanti-óceánban. Emlékszem, amikor kimentünk a tengerpartra, nem láttunk műanyagot sehol. Most meg akárhová megyek, mindenütt műanyag van. Most apaként, ennek óriási hatása van arra, hogy egyénként mit tehetek, … remélhetőleg az emberek többet tudnak majd erről a problémáról” – így Ben Lecomte.

A sportoló szerint mindenki a cápáktól félti, de ő azonban elsősorban a hideg víztől és a fájdalomtól. Ha sikerült a távot teljesíteni, ő lesz az első ember, aki átúszta a Csendes-óceánt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »