Három részre szakad a Daimler

Három részre szakad a Daimler

A Daimlert az Amerikában gyártott és Kínába exportált Mercedesekre kirótt vám sújtotta leginkább érzékenyen.

Új vállalati felállásban folytatja a Daimler konszern: különválasztják a személyautókat gyártó Mercedes-Benzt, a teher- és buszgyártó divíziót és a mobilitási szolgáltatásokkal foglalkozó üzletágat, amelyek így nagyobb önállóságot élvezve tudják sikerre vinni stratégiájukat saját működési területükön, a cégeket felülről összefogó Daimler AG védőernyője alatt. A váltást a piaci folyamatokra való gyorsabb és rugalmasabb reagálás is magyarázza. A független cégek Mercedes-Benz AG, Daimler Truck AG és Daimler Mobility AG néven futnak majd – írja a Reuters.

A Daimler csütörtökön, a hírt megelőzően közölte második negyedéves számait, az amerikai–kínai vámháborút felelőssé téve az egy évvel korábbitól 30 százalékkal elmaradó, 2,64 milliárd eurós üzemi nyereség miatt.

Hírdetés

A céget különösen az Amerikában gyártott és Kínába exportált Mercedesekre kirótt vám sújtotta érzékenyen, mert emiatt saját nyeresége terhére kellett engednie a kínai fogyasztói árból, hogy ne essen vissza nagyon az autói iránti kereslet. Ez oda vezetett, hogy a Mercedesek haszonkulcsa a tavalyi 10 százalékról 8,4 százalékra csökkent. A kiadásokon az önvezető és az elektromos járművek egyre magasabb fejlesztési költsége is nagyot dobott.

A Daimler teljes bevétele a tavalyi bázisidőszakhoz képest 1 szá­za­lékkal, 40,8 milliárd euróra mér­séklődött, megtörve az előző évek emelkedő trendjét. Ugyancsak 1 százalékkal csökkent az eladott Mercedesek darabszáma.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »