Három pont, amitől hosszú távon sikeres lesz Magyarország

Három pont, amitől hosszú távon sikeres lesz Magyarország

Az évkezdés kiváló alkalmat kínál arra, hogy Pilinszky János gondolatán elmerengve ne azzal foglalkozzunk, hogy a madár hányszor csap a szárnyával, hanem a repülésének ívével. Szurkolhatunk a 4 százalék feletti 2017-es gazdasági növekedésnek, de sokkal fontosabb az, hogy az emberhez méltó feltételek megteremtésének, mint abszolút célnak, hogyan tud megfelelni hosszú távon a gazdaságpolitika a 21. század automatizálódó világában.

A 2008-as válság előtti neoliberális közgazdaságtani értelmezési keret torz kísértéseitől szabadulva és a világgazdaság sajátosságait megismerve, egy Magyarország-méretű ország csak akkor lehet sikeres, ha erőforrásait koncentrálva megvédi kritikus infrastruktúráját, kifejleszti azt a képességét, hogy a létezéshez szükséges alapvető javakat (élelmiszert, energiát, nyersanyagokat) képes legyen maga előállítani. Ezt tekinthetjük a sikeresség első kritériumának.

Természetesen egy kisméretű ország esetében ez sokszor lehetetlen. Például az elmúlt fél évszázad legsikeresebben felzárkózó állama, Szingapúr élelmiszer-fogyasztásának 90 százalékát importálja, mégis kifejlesztett egy olyan képességet, amelynek köszönhetően az Economist Intelligence Unit szerint az élelmiszer-biztonság szempontjából a világ harmadik országának számít. A kritikus infrastruktúrával való gazdálkodás elengedhetetlen a hazai tulajdonú globális értékláncok építésének képessége szempontjából, amelyek a világ élvonalába kerülve, közvetlen hozzáféréssel rendelkeznek a piacokhoz. A későn érkezők közül (Japán, Szingapúr, Dél-Korea) csak azok az országok jutottak a fejlettek táborába, amelyek képesek voltak globális értékláncokat építeni.

Az erős és bátor állam azért is fontos, mert a politikának a lehetőségeihez mérten részt kell vennie az elmúlt négy évtizedben felborult tőke-, bér- és költségvetési adóbevételek egyensúlyának megteremtésében. Célszerű támogatnia minden olyan nemzetközi kezdeményezést (adóparadicsomok felszámolása, globális és méltányosan újraosztott társasági adózás, környezetterhelési adók bevezetése, a szabadalmi jogok észszerű visszaszorítása), amelyek az egyensúly irányába hatnak. Továbbá erejénél fogva magának is képesnek kell lennie arra, hogy a hatalmi-gazdasági szereplőkkel szemben képviselje saját állampolgárait.

Hírdetés

E célok eléréséhez a gazdaságnak jó képességekkel rendelkező, tájékozott állampolgárokra van szüksége. De a gondolatmenetet meg is fordíthatjuk: a nemzetállami vagy szélesebb regionális szintű önfenntartás képessége, a világpiacokhoz hozzáférő hazai tulajdonú globális értékláncok, valamint a tőke, a munka és a költségvetési bevételek egyensúlya hozzájárul ahhoz, hogy az állampolgárok képesek legyenek megújulni testi-lelki-szellemi minőségükben.

A gazdaságpolitikának inspiráló, tanulásra és tanításra ösztönző környezetet szükséges kialakítania ahhoz, hogy a felgyorsult technológiai változások korában megőrizhessük a munkához való harmonikus viszonyunkat, emberi méltóságunkat, és képesek legyünk lépést tartani a változásokkal életszínvonalunk megőrzése és fejlesztése érdekében.

Feltétel nélküli alapjövedelem helyett feltételes, tanuláshoz kötött jövedelmi sémák kialakítására van szükség annak érdekében, hogy az aktív korú állampolgárok a munka és a tanulás között választhassanak. Magyarországon egyszer már bevezették a feltétel nélküli alapjövedelmet az 1990-es évek elején, csak nem így hívták. Meg is lett az eredménye másfél millió megszűnő munkahely formájában.

A gazdaság és a gazdagság pénzben mérhető értékén túl városaink és a vidék élhetősége, vagyis tisztasága, szervezettsége és biztonsága még meghatározóbb lesz az életminőség és a tudásvonzás szempontjából. Azok az értékek és az azokból eredeztethető szabályaink, amelyek láthatatlanul átszövik életünket, a kultúrák találkozása kapcsán láthatóvá válnak. Homogén kulturális alapra épülő szabályrendszerünk nem zárja ki a sokszínűséget, csupán stabilitást biztosít a hosszú távú prosperitáshoz.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »