Három párt volt csak egyből makulátlan az Állami Számvevőszék előtt

Három párt volt csak egyből makulátlan az Állami Számvevőszék előtt

Ismeretlen pártnevek is vannak az ÁSZ látókörében.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) támogatta a rendszeres költségvetési támogatásban nem részesülő pártoknál a gazdálkodás törvényességének és átláthatóságának javulását. Az ÁSZ ellenőrzése három pártnál eleve alacsony kockázatot mutatott, míg – a számvevőszék figyelemfelhívására – 13 párt már az ellenőrzés során javított gazdálkodásának törvényességén és átláthatóságán, valamint további hét tett azóta intézkedéseket, amelyek következtében kockázataik lényegesen csökkentek – közölte a szervezet kedden.

Az ÁSZ hírportálján közzétett tájékoztatóban azt írták, a számvevőszék 2020-ban és 2021-ben elvégezte a Magyarországon bejegyzett összes olyan párt ellenőrzését, amelyek nem részesülnek rendszeres költségvetési támogatásban. A 173 pártot érintő átfogó ellenőrzésről készült jelentés elérhető az ÁSZ honlapján.

Hozzátették: az átvilágítás társadalmi jelentőségét az adta, hogy egy választáson – a törvényi feltételek teljesítése esetén – ezek a pártok is állíthatnak országos listát, jelölteket, közreműködhetnek a népakarat kinyilvánításában, és ehhez jelentős mértékű költségvetési támogatást, közpénzt kaphatnak, ezért közérdek, hogy az átláthatóságuk és elszámoltathatóságuk biztosított legyen.

Ennek előmozdítása érdekében a számvevőszéki ellenőrzés rámutatott a pártok gazdálkodásának átláthatóságát biztosító alapvető elvárásokra és az átláthatóságot veszélyeztető kockázatokra.

Hírdetés

Az ellenőrzés során három párt – az Alternatíva Párt, az AQUILA Párt és a Magyar Liberális Párt – teljesítette a pénzügyikimutatás-készítési és -közzétételi kötelezettségét, náluk a kockázat alacsony volt.

Az ÁSZ felhívására 13 párt – a Magyar Munkáspárt, a Magyar Nemzeti Mozgalom és a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja, a Fiatalok Rendszerformáló Összetartó Civil Csoportja, a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt, a Le az Adók 75%-ával Párt, a Magyarországi Munkáspárt 2006 – Európai Baloldal, a Magyar Szociális Párt, a Mi Hazánk Mozgalom, a Nemzeti Szolidaritás, az Online Marketing Hálózat, a Platón Párt, és a Zöldek, és a Normális Emberek Pártja – már az ellenőrzés során javított a gazdálkodásának törvényességén és átláthatóságán.

Az ÁSZ ellenőrzésének hatására további hét párt – az Új Magyar Front Mozgalom Párt, az Együtt az új Magyarországért 2018 Párt, a Magyar Demokráciáért és Hazáért Párt, az Összefogás a Civilekért Párt, a Magyar Idealisták Szövetsége, a Nemzeti Baloldal Párt, valamint a Demokratikus Karta Párt – intézkedett a törvényes és átlátható gazdálkodás feltételeinek kialakítása és igazolása érdekében. Emellett kilenc párt a megszűnéséről tájékoztatta az ÁSZ-t.

Mindezek alapján az ellenőrzés, valamint az ÁSZ törvényben biztosított eszközei erősítették – a három alacsony gazdálkodási kockázatú párt mellett – húsz párt jogkövető magatartását, felkészültségét a közpénzek felhasználására – írták.

A költségvetési támogatással való elszámoltathatóság és a működés törvényessége területén egyes pártoknál fennmaradt kockázatokról az ÁSZ tájékoztatta az illetékes hatóságokat is – jegyezték meg.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »