Három oktatási-nevelési intézményét is bővítette a Váci Egyházmegye

Az albertirsai katolikus iskola új tornacsarnokát szeptember 12-én adták át, az épületet Beer Miklós nyugalmazott püspök áldotta meg; a ceglédi Magyarok Nagyasszonya tagóvoda új épületét szeptember 15-én Marton Zsolt váci megyéspüspök áldotta meg; szeptember 16-án a nagykátai Váci Mihály Katolikus Általános Iskolában Varga Lajos váci segédpüspök áldotta meg az új ökotantermet.

Az albertirsai Magyarok Nagyasszony Római Katolikus Általános Iskola jövőre ünnepli alapításának 30. évfordulóját. Az intézménynek régi vágya teljesült azzal, hogy saját tornaterme épülhetett az iskola mellett.

Az elmúlt közel három évtized alatt a nyolcosztályos iskolaépület fokozatosan bővült, de tornaterme nem volt. 2006-ban kezdeményezték előszőr a tornacsarnok építését, amelynek hiányában a diákok az egy néhány utcával messzebb található egyházi épület termeibe jártak tornaórára. Ez sem alapterületét, sem körülményeit tekintve nem volt ideális a mindennapos testnevelésórák megtartására. Az új tornacsarnok különálló épületben, három csoportszobával, fejlesztő, orvosi, tanári szobával, öltözőkkel, parkolóval áll a tanárok és diákok rendelkezésére.

„Nagy öröm számunkra és nagy mérföldkő az iskola életében, hogy az új tanévet egy minden szempontból 21. századi kialakítású és felszereltségű tornacsarnokkal kibővítve kezdhetjük meg” – mondta Farkas Zoltán igazgató. Az épületet Beer Miklós nyugalmazott püspök áldotta meg.

Az eseményről bővebben ITT olvashatnak.

*

Szeptember 15-én, csütörtökön adták át a ceglédi Magyarok Nagyasszonya tagóvoda új épületét. Az augusztus végétől tesztüzemmódban működő óvoda szeptember 1-jével 150 óvodás gyermek számára nyitotta meg kapuit az új, Eötvös utcai létesítményben. Az intézmény átadási ünnepségén részt vett Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Tarnai Richárd Pest megye főispánja, Földi László területi országgyűlési képviselő, Csáky András polgármester, valamint Marton Zsolt váci megyéspüspök is, aki megáldotta az épületet és annak használóit.

Az ünnepség szentmisével kezdődött a ceglédi Szent Kereszt Felmagasztalása-plébániatemplomban, amelyet Marton Zsolt váci püspök mutatott be. Az óvoda bejárata előtt felállított színpadon köszöntőt mondott Sági Anikó, a Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola igazgatója, Soltész Miklós, Tarnai Richárd, valamint Selmeczi Zoltán EKIF főigazgató a fenntartó képviseletében, aki megköszönte mindenki – támogatók, tervezők, kivitelezők, önkormányzat – elkötelezett és hatékony közreműködését, segítőkészségét a megvalósításban, illetve a szülőknek, hogy az építkezés nehéz időszakában is kitartottak az intézmény mellett, a pedagógusoknak pedig azért, hogy minden fizikai nehézség ellenére meg tudták teremteni a szeretet légkörét az óvodában.

Az új épületet, a munkatársakat és a gyermekeket Marton Zsolt, az egyházmegye főpásztora áldotta meg, majd a meghívott vendégek közösen átvágták az átadási szalagot és ezzel a 150 óvodás immár hivatalosan is birtokba vehette új otthonát.

Hírdetés

Az ünnepélyes átadóról a teljes beszámolót IDE kattintva olvashatják.

*

Szeptember 16-án, pénteken jubileumi ünnepséget tartottak az idén 10 éves Nagykátai Váci Mihály Katolikus Általános Iskolában. A hálaadó szentmisét Varga Lajos, váci segédpüspök mutatta be, aki a nemrégiben elkészült ökotantermet is megáldotta a megemlékezés keretében. A rendezvényen részt vett Selmeczi Zoltán, a Váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága főigazgatója és Dorner Gábor, Nagykáta polgármestere.

Szentbeszédében Varga Lajos párhuzamot vont a Krisztus-korabeli tanítók és a mai pedagógusok küldetése között, hangsúlyozva, hogy a maiak felelőssége sem kisebb, mint az apostoloké: krisztusi emberré kell formálni a diákokat.

Az ünnepségen jelen voltak és rövid köszöntőt mondtak Tóth András Nagykáta nyugalmazott plébánosa és Molnár István, az iskola első igazgatója, akiknek szerepe elengedhetetlen volt 10 évvel ezelőtt a Váci Mihály Katolikus Általános Iskola elindításához.

Selmeczi Zoltán, a Váci egyházmegyei EKIF főigazgatója kiemelte: „Az eltelt tíz esztendő arra is módot adott, hogy e falak között közösség formálódjon, keresztény, katolikus közösség, amelyben éppúgy fontos a nevelő, mint a gyermek, amelyben helye van a szülők sokféleségének, az egyházközség éltető erejének, a hitnek, a tudásnak és a szeretetnek. Ezek azok a fundamentumok, amelyekre már érdemes jövőt építeni, amelyeknek a jelenléte garancia az intézmény következő évtizedeinek stabilitására.”

A jubileumi ünnepségen Varga Lajos segédpüspök a nemrégiben elkészült szabadtéri tantermet is megáldotta. Az ökotanterem a gyermekek környezeti nevelését szolgálja, a projektet a DS Smith Packaging Hungary Kft. dolgozta ki.

Az új nagykátai ökotanteremről  és a jubileumról ITT olvashatnak részletesebben.

Forrás: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »