Három nap alatt száz bejelentés érkezett utcán éjszakázó hajléktalan emberekről

Három nap alatt száz bejelentés érkezett utcán éjszakázó hajléktalan emberekről

Az elmúlt három napban több mint száz hívás érkezett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti diszpécserszolgálatának telefonszámára, amelyen a hajléktalan emberekkel kapcsolatos bejelentéseket fogadják. A karitatív szervezet utcai gondozószolgálata segítséget és elhelyezést ajánlott minden esetben az érintetteknek.

A karitatív szervezet fővárosi hajléktalanszállóinak kihasználtsága a korábbi 80 százalékról 90 százalékra emelkedett a december 5. óta tartó havas és fagyos időszakban.

A Máltai Szeretetszolgálat utcai gondozószolgálatainak munkatársai reggel 8 és este 22 óra között kilenc gépjárművel járják a várost, hogy a közterületen tartózkodó hajléktalan embereknek segítsenek, vagy menedékhelyre szállítsák őket; az éjszakai órákban pedig krízisautó tart ügyeletet. A parkokban, kapualjakban, aluljárókban, illetve a fővárosi környéki erdőkben meghúzódó hajléktalan emberek nagy része valamilyen segítséget elfogad, de ragaszkodik ahhoz, hogy a helyszínen maradjon.

A diszpécserszolgálatra többnyire járókelők, vagy az adott helyszín környékén élő lakók telefonálnak, de érkezett bejelentés a rendőrségtől is. Volt, aki egy kapualjba bevackolódott, láthatóan fázó férfiről adott leírást, akit aztán a Máltai Szeretetszolgálat kiérkező munkatársainak sikerült rávenniük, hogy a szervezet egyik éjjeli menedékhelyén töltse az éjszakát. Járókelők jelentettek be egy olyan személyt is, aki vastag ruházattal, és számos, a hideg ellen védelmet nyújtó felszereléssel készült a kinti éjszakázásra, de azután mégis segítséget kért. De érkezett hívás járőröző rendőröktől is, akik az egyik pályaudvarról telefonáltak szállás nélkül maradt ember miatt.

Hírdetés

A Máltai Szeretetszolgálat munkatársai a szervezet budapesti nappali melegedőiben, szállást nyújtó intézményeiben, illetve az utcai gondozószolgálat által felkeresett helyszíneken naponta hatszáz hajléktalan emberrel találkoznak.

A karitatív szervezet továbbra is mindenkitől azt kéri, hogy figyeljen oda az utcán éjszakázó emberekre és a nem, vagy rosszul fűtött épületekben élőkre.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »