Három megvádolt képviselő nagykövetségeken keresett menedéket

Három megvádolt képviselő nagykövetségeken keresett menedéket

Olaszország, illetve Argentína caracasi nagykövetségén keresett menedéket három, hazaárulással vádolt venezuelai képviselő – közölte az EFE spanyol hírügynökség.

Marianela Magallanes, valamint Amérigo de Grazia az olasz, Richard Blanco pedig az argentin nagykövetségre menekült, és mindhárman életüket féltették. „Nem adom meg a drogcsempész diktatúrának azt az örömöt, hogy trófeaként mutogassanak engem, és túszként használjanak… Hálás vagyok azért, hogy Olaszország befogadott” – írta a Twitteren De Grazia.

A Nicolás Maduro államfő híveiből álló alkotmányozó gyűlés kedden függesztette fel mindhárom képviselő, illetve további négy törvényhozó mentelmi jogát. Előzőleg a legfelsőbb bíróság hazaárulással, összeesküvéssel, lázadással, lázadásra való uszítással, gyűlöletszítással és hivatali visszaéléssel vádolta meg őket. A terhükre rótta, hogy támogatták az április 30-i elbukott felkelést. Csütörtökön újabb három képviselő ellen emelt vádat a bíróság.

Hírdetés

Szerdán őrizetbe vették egyiküket, Edgar Zambranót, a parlament alelnökét. Zambrano a Twitteren azt írta, hogy a venezuelai hírszerzés (SEBIN) emberei körbevették az autóját, nem engedték kiszállni, és vele együtt elvontatták az autót a SEBIN főhadiszállására.

A magát januárban Venezuela ideiglenes államfőjévé nyilvánító Juan Guaidó április 30-án hajnalban katonának látszó egyenruhások gyűrűjében szólított fel kormányellenes megmozdulásokra, azt állítva, hogy a hadsereg az ő oldalára állt. Ennek ellenére nem sikerült eltávolítani az ország éléről Nicolás Madurót, aki pár órával később bejelentette, hogy puccskísérletet hiúsítottak meg.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »