Három hónapja vívja haláltusáját a Sajó

Három hónapja vívja haláltusáját a Sajó

Már legalább kilencven napja ömlik a Sajó kristálytiszta vizébe az évekkel ezelőtt lezárt Siderit vasércbányából a folyó vizét vörösre festő szennyvíz. Három hónap alatt szinte semmit sem tettek a hatóságok, mindenki csak egymásra mutogatott.

A helyzet kapcsán most Nagy István, Magyarország agrárminisztere is felszólalt, aki találkozót kezdeményezett a folyón kialakult szennyezés miatt. Ahogy arról a miniszter a közösségi profilján közzétett nyilatkozatában elmondta: „A Sajó folyó és annak élővilága közös természeti örökségünk. Az agrárminiszteri beiktatásom utáni első hivatalos nemzetközi utam Szlovákia környezetvédelmi miniszteréhez vezet majd. Találkozót kezdeményeztem ugyanis a folyón kialakult szennyezés miatt, amit haladéktalanul orvosolnunk kell.”

Az ökológiai katasztrófa már több mint három hónapja tart a Sajón. Az alsósajói Siderit állami bányából naponta 1,5 millió liter erősen szennyezett víz kerül a folyóba, mely 4,2 tonna vasat, 38 tonna szulfátot, 1,7 tonna cinket, fél tonna mangánt és 5 kg arzént tartalmaz. Ennek következtében a folyó faunája óriási károkat szenvedett. „Annak ellenére, hogy az első vízvizsgálatok riasztó eredményei már februárban ismertek voltak, a felelős szervek azóta sem tettek semmit a pusztítás megállításáért. Mi, Gömörben élők, a természetet féltő és a turizmusban dolgozó, jó érzésű emberek tiltakozunk a kormány vérlázító tétlensége ellen! Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy lassan 100 napja az illetékes szervek ölbe tett kézzel ülnek és sajtóhíreket fogalmaznak meg arról, hogy keresik a megoldást, mindezeket viszont tettek nem követik! Felszólítjuk a szlovák kormányt, hogy azonnal cselekedjen és a megoldásról tájékoztassa a lakosságot” – közölte lapunkkal néhány nappal ezelőtt a vöröses-narancssárgára elszíneződött Sajó partján Orosz Örs aktivista, a Sine Metu Polgári Társulás elnöke, az Összefogás társalapítója, aki néhány helyi társával karöltve egy tiltakozó petíciót is elindított. „Felszólítjuk a Szlovák Köztársaság Kormányát, hogy sürgősen hirdesse ki a vízminőség rendkívüli romlását vagy a vízminőség romlásának rendkívüli veszélyét, mivel hirtelen és súlyos vízminőségromlásról van szó, amelyet szag, elszíneződés, elpusztult élővilág és szennyező anyagok jelenléte jellemez” – olvasható a petíció leírásában, melyet május huszadika óta már több mint 5300-an aláírtak.

Hírdetés

Varga Tibor, a helyi horgászszövetség tagja szerint a folyóban elvégzett vizsgálatok eredményéből egyértelmű, hogy a folyó halott, és azt egyetlen hatóság sem tagadhatja. „Egyetlen élő pisztrángot, süllőt sem láttunk. Apró halakat is csak egy kis patak torkolatánál, amely néhány méteren keresztül hígította a folyó vizét. Egyébként pontosan ennek a szakasznak a partját is ellepték az elpusztult folyami rákok tetemei. Az illetékes hatóságok minden héten új jelentéssel állnak elő arról, hogy hogyan találtak megoldást, de a valóság az, hogy február közepe óta semmi sem változott” – jelentette ki napokkal ezelőtt Varga. Mivel a folyó szennyezettségét eddig igazából senki sem oldotta konkrét lépésekkel, a siralmas helyzet kapcsán Michal Wiezik európai parlamenti képviselő május közepén panaszt tett az Európai Bizottságnál. „Ökológiai katasztrófa történik a szemünk előtt. Egy olyan tragikus kimenetelű történet ez, ami a környezeti terheket illetően Szlovákiában ketyegő bombát jelent. A Sajó folyó már harmadik hónapja haldoklik a szemünk előtt. Az illetékes hatóságok minden héten új megoldási javaslattal állnak elő, de a valóság az, hogy a helyzet nem javul” – konstatálta a parlamenti képviselő.

A szlovák környezetvédelmi minisztérium május 17-én a Kassai Járási Hivatalhoz fordult, hogy hirdessenek ki rendkívüli helyzetet a Sajó folyó térségében. A minisztérium úgy véli, hogy ez meggyorsítaná és leegyszerűsítené a munkát. A járási hivatalhoz küldött levélben azt is közölték, hogy a május elején vett vízminták szerint a bánya közvetlen közelében még néhány határérték magasabb a megengedettnél, de a Magyarországhoz legközelebb eső mintavételi helyen az elszíneződés ellenére az egészségügyi határértéknek megfelelőek a mutatók. Példaként a mangánnal kapcsolatos adatokat adták meg, ahol a 0,3 mg/l normaértékhez képest 0,37 mg/l-t mértek.

A kormány május 4-i ülésén 200 ezer eurót hagyott jóvá arra a feladatra, hogy meggátolják a bányavíz Sajóba jutását. A szóban forgó Siderit bánya 2008-ig működött a rozsnyói járásbeli Alsósajón. Az Ércbányák állami vállalat szerint a cég a kitermelés befejezése után nem teljesítette a kötelezettségeit, a legfontosabb intézkedéseket ezért 2012-ben az állami vállalat tette meg. Az Ércbányák március 21-én közölte, hogy büntetőfeljelentést tesz a Sajó folyó szennyezésével összefüggésben.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »