Három hónap hiányzott az életfogytiglanhoz

Három hónappal a 18. születés napja előtt gyilkolt, büntetése ezért maximum 15 év lehetett. A bíróság viszont úgy látta, hogy azt meg is kell kapnia, amit a törvény lehetővé tesz. Ha felnőttként gyilkolt volna, jó eséllyel élete végéig börtönben marad, mert többszörösen visszaeső erőszakos bűnözőként 2014 decemberében kegyetlen ámokfutóként gyilkolt meg egy férfit, és a család többi tagjára is rátámadt, de nekik sikerült megvédeni magukat.

Ha S. Valentin csak három hónappal lett volna idősebb, amikor gyilkolt, akár életfogytiglant is kaphatott volna. Ám mivel csak 17 éves és 9 hónapos volt, maximum 15 évet kaphat. Első fokon csak 12 évre ítélték, ügyvédje szerint ez is sok, mert a büntetés kiszabásánál a fiatalkorú nevelése a cél.

Az ügyész szerint azonban S. Valentin fiatal kora ellenére is elvetemült bűnöző, a pénz, az értékek megszerzése érdekében erőszak alkalmazásától, sőt, az élet kioltásától sem riad vissza. Vele szemben nincs helye méltányosságnak.

Pénzt akart, bármi áron

2014 decemberében S. Valentin a menetrend szerinti buszjárattal érkezett Gyarmatra. Nem készült rá, hogy ölni fog, de közeledett a karácsony, ő pedig, hogy ajándékot tudjon venni a családjának, pénzt akart, bármi áron. Alaposan feltérképezte falut, végül kinézett magának egy házat. Somogyi Ferencnét a támadás emléke örökké kísérteni fogja, aznap elvesztette a férjét. 43 éves házasok voltak, ahogy mondta, nagyon jól éltek.

Képzett bűnöző volt

A támadó, fiatal kora ellenére képzett bűnöző volt, az apjától tanulta. Lopások, betörések is voltak már a számláján, és ehhez az akcióhoz is profi módon látott hozzá: maszkot, kesztyűt húzott. A kertbe könnyen bejutott, mivel arrafelé nem volt szokás zárni a kaput. Nyitva találta a kazánház ajtaját is, beosont és kutatni kezdett. Közben borsot szórt szét – a bűnözők általában így próbálják megnehezíteni a nyomozókutyák dolgát.

A baj csak az volt, hogy a fiú nem talált semmi értékeset. Begyújtott a kazánba, a jó melegben pedig elbóbiskolt.

Somogyi Ferencné azt mesélte, arra ébredt, hogy a házban szinte tüzelnek a radiátorok, ezért lement a kazánházba, és többször rákiabált a fiúra, mire az felébredt.

A rendőrség úgy gondolta, a betörő nem megy vissza

Hírdetés

Mikor a fiú felriadt, az első döbbenet után mindketten menekülni kezdtek. A fiú az udvarra, az asszony pedig vissza a házba, a kazánházból ugyanis közvetlenül oda is vezetett egy lépcső. A család természetesen hívta a rendőrséget. A nyomozók biztosak voltak benne, hogy a betörő nem fog visszatérni, de már másnap visszatért.

A fiatalember úgy döntött, még egyszer megpróbálja ugyanazt a házat. Az utolsó szó jogán azt magyarázta, hogy ez voltaképpen nem is az ő ötlete volt, a nagybátya vette rá, aki ráadásul el is kísérte az újabb akcióra.

A háziak ezen az estén már jól bezárkóztak, a támadó ezért egész éjjel a kertben lopakodott. A családfő, Somodi Ferenc csak reggel jelent meg, lement a kazánházba, hogy begyújtson. A betörő, aki ezúttal vitt magával egy fejszenyelet is, utána osont. Nem tudni, hogy az idős férfi észrevette-e a támadót, azt sem, hogy próbált-e védekezni. Mindenesetre az első ütés hátulról érte a fejszenyéllel, aztán később még egy, de ezúttal egy baltával, amit a kazán mellett talált a gyilkos. Ez a csapás ölte meg a férfit.

Nem találtak nyomot a gyilkos fegyveren

Korábban, az elsőfokú tárgyaláson alaposan megvizsgálták a baltát. S. Valentin ugyanis csak azt ismerte el, hogy a fejszenyéllel ütött, azt következetesen tagadta, hogy a baltához hozzáért volna. Az ugyan egyértelmű volt, hogy az volt a gyilkos fegyver, csakhogy – ahogy az ügyvéd mondta a másodfokú tárgyaláson – S. Valentintől semmilyen nyomot nem találtak rajta.

Ezért mondta az utolsó szó jogán a fiatalember, hogy a gyilkosság napján nem egyedül hatolt be a házba, arra célzott, hogy a gyilkos csapást a nagybátya mérhette az áldozatra.

A bíróság azonban végül egyetlen szót sem hitt el a fiatalember védekezéséből, és 12 évről a maximálisan kiszabható 15 évre súlyosbította a büntetését.

Széplaki László, a Győri Ítélőtábla tanácselnök azt mondta: a vádlott által elkövetett bűncselekmény annyira gátlástalan és olyan mértékű megdöbbenést, közfelháborodást okozott, amelyet a bíróságnak is értékelnie kell.

S. Valentin korábban már számtalanszor megváltoztatta a vallomását, így a bíróság szerint csak azt lehet neki elhinni, amit bizonyítékok támasztanak alá. Márpedig azt semmi sem igazolja, hogy rajta kívül más is járt volna a házban. Sőt, amit a gyilkosság után művelt, pont az ellenkezőjére utal.

Az idős asszonytól pénzt és ékszereket követelt

Miután leterítette áldozatát a kazánházban, a fiú elővett egy riasztópisztolyt a zsebéből, és úgy döntött, odafent folytatja a vadászatot. Felment a házba vezető lépcsőn, és szinte azonnal Somogyi Ferencnébe botlott.

Az idős asszonyt a fejéhez szorított pisztollyal fenyegette a rabló, pénzt és ékszereket követelt. A zajra azonban előjött a házaspár 21 éves fia, aki ellökte a támadót, de amikor látta, hogy annak pisztolya van, inkább megragadta az anyját, és bezárkóztak egy szobába. Valentin patthelyzetbe került: mivel a pisztolya csak műanyagból volt, tudta, hogy a fiúval nem tud elbánni. Jobb híján próbálta kérlelni, de aztán végül feladta és elment. Ha S. Valentinnek lett volna társa, a segítségével legyűrhette volna a házaspár fiát is.

A bíróság szerint a fiatalember azért nem hagyott nyomokat a gyilkos fegyveren, a baltán, mert kesztyű volt rajta. A fejszenyélen azonban – amivel szintén bántalmazta az áldozatot – megtalálták a DNS maradványait, azt ugyanis otthonról vitte magával, és még azelőtt megfogta, hogy felhúzta volna a kesztyűt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »