Három évig hordhatta testében exe spermáját Ervina

Három évig hordhatta testében exe spermáját Ervina

A Pécsi Állatkert szalagos varánusza több mint 3 éve vesztette el hím társát, azóta folyamatosan tojásokat rakott. Gondozói most megpróbálták kikeltetni az egyik fészekalja tojást: a magányos nősténytől 4 szalagos varánusz született. Hazai és külföldi tudósok vizsgálják, dokumentálják az esetet.

Ervina, a Pécsi Állatkert fiatal nőstény szalagos varánusza bő három éve nem érintkezett hím példánnyal, azóta nincs is hím állata az állatkertnek. Ennek ellenére Ervina folyamatosan, „mint a tyúk” rakta a tojásokat – közölte az InfoRádióban Mészáros István, az állat gondozója.

„Ezek a tojások nem voltak szépek, de az elmúlt évben elkezdtek szebbek lenni, innen jött az ötlet, hogy mi lenne, ha megpróbálnánk kikeltetni őket” – ecsetelte az állatkerti alkalmazott. A keltetés sikerült, négy kicsi varánusz bújt elő.

Szakmai körökben ismert, hogy a nagytestű gyíkok, így a varánuszok között is előfordul, hogy

ha nincs hím, a nőstény képes arra, hogy hím nélkül szaporodjon. Ám konkrétan a szalagos varánusznál eddig még soha nem írták le ezt a jelenséget,

hogy szűznemzéssel szaporodott volna.

Hírdetés

Nem is ez a legnagyobb furcsaság

A mostani állatkerti esetben abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy minden nyilván van tartva.

Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy Ervina korábban elpusztult „férje”, Ervin örökítőanyagát hordhatta magában ilyen sokáig, és így jöttek világra a kicsinyeik.

„De erre rettentően kíváncsiak vagyunk, ezért vár mindenféle vizsgálat a kicsinyekre és az anyaállatra is. Tudományos szempontból nagyon érdekes eseménnyel állunk szemben: három évig tárolhatta az örökítőanyagot Ervina” – tette hozzá Mészáros István, aki példát is hozott, ugyanis

kígyóknál nem annyira ritka ez,

az viszont igen, hogy 7-8 fészekaljat is lerak egy ilyen állat, ráadásul fészekaljanként 20 tojást.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »