Három és fél órán át ömlött a vér Vásárúton – KÉPEKKEL

Három és fél órán át ömlött a vér Vásárúton – KÉPEKKEL

Vasárnap délelőtt véradó „napot” tartott a Vöröskereszt vásárúti alapszervezete a helyi József Attila Alapiskola épületében.

Sokan kissé meglepődtek, amikor utolsó véradásként hirdették meg az eseményt a községben, de Csáky Henrietta, a Vöröskereszt vásárúti alapszervezetének elnöke megnyugtatott. Csupán arról van szó, hogy idén ez lesz az utolsó ilyen esemény a községben, ugyanis minden településre „szét van osztva” egy véradási „nap”. Hogy jövőre mikor és hogyan lesz, azt még nem tudják pontosan, azonban bárki bárhol adhat vért, akár határon átívelően.

A mobil véradás a dunaszerdahelyi transzfúziós állomás segítségével történik, a csapat egy orvosból, továbbá egészségügyi nővérekből és adminisztratív munkatársakból áll. A vérvételt tehát ők végzik, a Vöröskereszt vásárúti tagjai a koordinációt és a helyszínt, továbbá a frissítő és az élelem előkészítését biztosítják.

Hírdetés

A helyszínre általában gyakorlott, régi véradók járnak, a több mint 40 önkéntes közül a mai napon hatan voltak „újak”. Érdemes tudni, hogy minden 18. életévét betöltött egészséges ember adhat vért, aki még nincs 60 éves (az állandó véradók felső korhatára 65 év). A véradásra való alkalmasságot mindig a helyi orvos dönti el a leendő véradó részletes kikérdezése során, amikor szó esik korábbi és jelenlegi betegségeiről és pillanatnyi egészségi állapotáról. Az orvosi kivizsgálás előtt néhány gyors vizsgálatot is elvégeznek, nélkülözhetetlen a vér hemoglobin (vérfesték) koncentrációjának mérése, első véradóknál a vércsoport meghatározása, továbbá fontos a vérnyomásmérés és az általános állapotfelmérés.

Figyelni kell arra is, hogy bizonyos gyógyszerek szedése kizárja a véradást. Itt elsősorban az antibiotikumokról van szó.

A véradást követően ajánlott 5-10 percet még pihenni, ülni, s közben fél liter folyadékot elfogyasztani. Ügyelni kell arra is, hogy komoly fizikai munkát ne végezzünk véradás után, hiszen a fél liter vér elvesztése nem játék. Az is előfordulhat, hogy még másnap sem érezzük fittnek magunkat, ekkor a lehetőségeinkhez mérten pihenjünk minél többet. Ne feledjük azonban, hogy a véradással életet mentünk!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »