Három és fél év után először érte el az inflációs adat a jegybanki célt – a nap hírei

Három és fél év után először érte el az inflációs adat a jegybanki célt – a nap hírei

Megerősítette a kamatcsökkentés szüneteltetésének lehetőségér a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Hatalmas pusztítást okozott Floridában a Milton hurrikán. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

Szeptemberben 3 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest – jelentette a KSH. A portfolio kiemeli, hogy 3 és fél év után először érte el az inflációs adat a jegybanki célt. A benzin csaknem 10 százalékkal olcsóbb a tavalyinál, miközben az élelmiszerek ára átlagosan 3,7 százalékkal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor. A liszt csaknem 33, a tej 13,8 százalékkal került többe. A szolgáltatások egy év alatt 8,4 százalékkal drágultak. Egy hónap alatt, augusztusról szeptemberre csökkent az átlagos árszint, 0,1 százalékkal.

Megerősítette a kamatcsökkentés szüneteltetésének lehetőségét a Reutersnek adott interjúban a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Virág Barnabás a Bloomberg-nek is hasonlóan nyilatkozott. A jegybank alelnöke úgy fogalmazott: a pénzpolitikai döntéseket befolyásoló körülmények szeptember vége óta több területen megváltoztak. Példaként említette, hogy a geopolitikai konfliktusok intenzitása növekedett, a nyersanyagárak emelkedtek és változtak az amerikai kamatkilátások is. Úgy fogalmazott: a közelmúltbeli fejlemények tovább erősítik a fegyelmezett és szigorú monetáris politika szükségességét.

Új elektromos autótámogatási pályázat készül – jelentette be az energiaügyi miniszter a Portfolio konferenciáján. Lantos Csaba elmondta: a támogatás akár a családok számára is elérhetővé válhat a vállalkozók után, azonban részleteket még nem közölt.

A következő napokban jön létre a Miskolctapolcai barlangfürdő újjáépítését segítő munkacsoport- közölte Miskolcon az építési és közlekedési miniszter. Lázár János erről a város polgármesterével tárgyalt. A miniszter közölte, a tűzvédelmi vizsgálat és a tárgyalás a biztosítótársasággal még folyamatban van. Megerősítette: a kormány részt vesz a barlangfürdő újjáépítésében.

Elbocsátotta a fővárosi agglomeráció elővárosi vonatait működtető MÁV–HÉV Zrt. vezérigazgatóját, Nagy Gábort a fenntartó közlekedési tárca. A Telex értesülését megerősítette a vasúttársaság. Nagy Gábor helyét Pál László veszi át. A MÁV közleményében úgy fogalmaz: a vezetőváltás része annak az integrációs folyamatnak, amely során egyesül a MÁV-Start, a Volánbusz és a MÁV–HÉV. A Telex ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a változás hátterében az a kiszivárgott dokumentum állhat, ami a HÉV-vonalakon járat-ritkítást javasolt.

Hírdetés

Itthon megnyílt a Néprajzi Múzeum minden eddiginél nagyobb és átfogóbb gyűjteményi, állandó kiállítása. A tárlatot Orbán Viktor kormányfő nyitotta meg. A több mint 3000 négyzetméteres kiállítótérben 8 tematikus egységben csaknem 3600 műtárgyat bemutató tárlat október 11-től, holnaptól látogatható.

Megkapta a magyar hatóságok kérelmét Magyar Péter mentelmi jogának kiadásáról az Európai Parlament. Az EP elnöke bejelentette, hogy az ügyet továbbítják a jogi szakbizottsághoz. Roberta Metsola hozzátette, hogy az ügyről a szakbizottság mond majd véleményt, amiről a teljes képviselő-testület szavazhat.

Kiegészítő megállapodást írt alá a biztonságos és kedvező árú földgázszállításról az MVM és a Gazprom – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Szentpétervári Nemzetközi Gázfórum ülése után azt hangsúlyozta: az ellátás biztonságát a 2021-ben 15 évre megkötött hosszú távú szerződés, az árak versenyképességét pedig a folyamatosan megkötött kiegészítő kereskedelmi szerződések jelentik. Az idén 6,7 milliárd köbméter orosz földgáz érkezik Magyarországra.

A NATO főtitkára szerint jogilag lehetséges az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek bevetése oroszországi katonai célpontok ellen, de ennek engedélyezéséről a szövetségeseknek kell dönteniük. Mark Rutte, erről Londonban a brit miniszterelnökkel és az ukrán elnökkel folytatott találkozó után beszélt. A főtitkár közölte, hogy Ukrajnának megvan a törvényes lehetősége arra, hogy a birtokában lévő nagy hatótávolságú rakétákat bevesse olyan oroszországi célpontok ellen, amelyek Ukrajnát fenyegetik.

Hatalmas pusztítást okozott Floridában a Milton hurrikán. A keleti partvidéken 4 ember halt meg és milliók maradtak áram nélkül. A vihar Tampa baseballstadionjának tetejében is károkat okozott. A Milton hurrikán csaknem 200 kilométer per órás széllel csapott le Floridára. A Milton hurrikánt komoly esőzések kísérték, Tampa körzetében is 300 millimétert meghaladó eső hullott, a város számos utcája víz alá került. Az 1- es fokozatóvá enyhült Milton az Atlanti-óceán felé halad.

Az idén Han Kang dél-koreai írónő kapja az irodalmi Nobel-díjat – jelentette be a Svéd Akadémia. A döntés indoklása szerint a díjat a szerző intenzív költői prózájáért ítélték oda, amely szembesít a történelmi traumákkal és rávilágít az emberi élet törékenységére. Az 1970-ben született Han Kang az első dél-koreai író, aki elnyerte az irodalmi Nobel-díjat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »