Harminckét lakásos tömbházat hőszigetelnének (Barót)

Harminckét lakásos tömbházat hőszigetelnének (Barót)

Benedek-Huszár János polgármester az április végi tanácsülésen terjesztette elő azt a kritériumrendszert, amellyel a tömbházak szigetelési programjában részt venni szándékozók sorrendjét megállapíthatják. Ez azért szükséges – hangzott el az ülésen –, mert a városháza nem engedheti meg magának, hogy minden egyes szóba jöhető épületre elkészíttesse a szakértői véleményezéseket és felméréseket, miközben tudják, legfeljebb csak egy kerülhet be a programba. A lehetőséggel négy tömbház lakói szerettek volna élni, a tanácstagok által elfogadott kritériumrendszer alapján történő pontozást követően pedig kiderült, a Rózsa úti 12 A és B lépcsőház lett a győztes.

A kiválasztott tömbház két lépcsőháza alatt alagsor, földszintjén vendéglő és kereskedelmi helyiség, a négy emeleten összesen harminckét lakás található. Az alagsor nem lesz szigetelve, a földszinten található helyiségek korszerűsítésébe a tulajdonos már régebb beruházott, úgy csak a lakások – azok összfelülete 2685 négyzetmétert tesznek ki – részesülnek a hőenergetikai felújításban.

Hírdetés

Benedek-Huszár János elmondta: mindegyik jelentkező tömbház tulajdonosai vállalták, hogy a program által biztosított 200 euró + áfa felett keletkezett esetleges többletköltséget teljes egészében fedezik, ezért az döntött, mekkora épületről van szó (hány lakást érint), illetve hogy a város mennyire látható pontján és miként, az útra melyik oldalával merőlegesen helyezkedik el (a városképet javító megszépült épület minél nagyobb felülete legyen látható). A városvezető szerint nem kétséges, a pályázaton elnyerhető összeg, mintegy 536 ezer euró fedezni fogja a külső szigetelést, a külső nyílászárók cseréjét, a födémszigetelést, illetve a beruházás utáni takarítás, rendezés minden költségét. „Hatalmas összegről van szó, hiszen lakásonként, mérettől függően tíz-tizenötezer eurót is el lehet költeni a hőszigetelésre és minden hozzá kapcsolódó munka elvégzésére. Nem is hiszem, hogy még lesz egy ilyen kedvező feltételekkel meghirdetett kiírás! Az viszont biztosnak mondható, hogy lesz még olyan, amikor a lakók önrészvállalásával megejthetőek lesznek az ehhez hasonló beruházások, s fontos, hogy azokon is részt vegyünk majd, mert mindenképp nagy segítséget fog jelenteni a barótiaknak” – nyilatkozta a polgármester.   

A pályázaton való sikeres szereplést követően – a dokumentáció összeállítása és a megírása nem külsősre volt bízva, Benedek-Huszár János személyesen készítette – a következő három hónapban el kell készíteni a megvalósíthatósági tanulmányt, további fél éven belül a kiviteli terv kell elkészüljön, és be kell szerezni az építkezési engedélyt, a rá következő négy hónapban pedig a kivitelezési szerződést szükséges megkötni, a munkát elvégezni, és az elszámolást pedig legkésőbb 2026 júniusának végéig kell megejteni.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »