Harminc halotti bizonyítvány mesél az ősi Egyiptomról

Nyolcvanöt sírt tártak fel egyiptomi régészek Kairótól délre Szohág kormányzóságban. Az egyiptomi Óbirodalomból származó mintegy 4500 éves sírokban a múmiák mellett korabeli halotti bizonyítványokat is találtak.

Az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium közleménye szerint a régészek Kairótól 350 kilométerre délre, a Gabal el-Haridi régészeti helyszínen folytattak ásatásokat – írja az Origo.

A 85 sírból a múmiák mellől 30 halotti bizonyítvány került elő, amelyek a halott nevét, foglalkozását, korát, valamint a szülei nevét is tartalmazták régi görög betűkkel és ősi egyiptomi hieroglifákkal írva. 

A sírok közül néhányat a hegyoldalba vájtak.

Hírdetés

Egyes sírokban pedig egy vagy több kút is volt, amelyekből folyosók vezettek a temetkezési helyiségekbe. A régészcsoport egy vályogtéglából épült toronyházat is feltárt, amely III. Ptolemaiosz király, a Krisztus előtt 246-tól Krisztus előtt 222-ig uralkodó Ptolemaiosz-dinasztia harmadik uralkodójának korából származik.

A toronyházat a határok ellenőrzésére, az adóztatásra és a Níluson zajló hajóforgalom biztosítására építették – magyarázta a minisztérium közleménye.

A régészek egy 33 méter hosszú és 14 méter széles,

ugyancsak a Ptolemaiosz-dinasztia idejéből származó templom maradványait is megtalálták.

A templomban Ízisz istennőhöz imádkoztak.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »