Hárította a szíriai légvédelem az izraeli légierő újabb támadását (videó)

Hárította a szíriai légvédelem az izraeli légierő újabb támadását (videó)

A szír állami SANA hírügynökség közlése szerint tegnap este az ország légvédelme nyolc, szír területre tartó rakétát semmisített meg a főváros nyugati és déli térségében. A helyi információk szerint a támadás célpontja a Damaszkuszi Nemzetközi Repülőtér illetve annak közvetlen környezete volt.

Tegnap este helyi idő szerint 23:15-kor a  libanoni légteret megsértve izraeli harci gépek támadtak Damaszkusz környéki célpontokat. Az izraeli rakéták a nemzetközi repülőteret is célba vették, de a szír légvédelem hatástalanította a támadást.

A SANA jelentése szerint a szíriai légvédelmi rendszerek működésbe léptek, és a legtöbb rakétát megsemmisítették, egy épületben kisebb károk keletkeztek.

A szíriai állami média által a feltételezett izraeli támadásról közzétett felvételeken fényes csíkok láthatóak az éjszakai égbolton, ami a szíriaiak állítása szerint a damaszkuszi légteret védő légvédelmi rendszerek tüze.

Legutóbb december végén hajtott végre támadást Izrael Damaszkusz környéki célpontok ellen. Akkor az izraeli légierő civil utasszállító gépeket használt fedezéknek, abban reménykedve, hogy az szíriai légvédelem nem reagál az agresszióra.

Hírdetés

Az izraeli közszolgálati rádió külföldi értesülésekre hivatkozva akkor azt közölte, hogy az éjjeli támadás célpontja a szíriai kormánnyal szövetséges Irán egy repülőgépének szállítmánya volt. Az irániak rakéták precíziós célba juttatását szolgáló különleges GPS-rendszereket szállítottak volna a libanoni síita Hezbollah szervezetnek, s ennek a rakománynak a megsemmisítését célozta az izraeli akció. A feltételezett fegyverszállítmányról semmilyen bizonyíték nincs, illetve az izraeli agresszió kisebb anyagi károkat leszámítva sikertelen volt.

A támadás során is akcióba lendültek a szíriai légvédelmi ütegek, beszámolók szerint a kilőtt izraeli rakéták nagy részét megsemmisítették.

Az izraeli légierő korábban is számos alkalommal hajtott végre támadást Szíriában katonai célpontok ellen. A zsidó állam többször a szíriai konfliktus nyolc éve alatt légi fedezéket biztosított a dél-szíriai iszlamista fegyveres csoportoknak. Az izraeli légierő a tavaly szíriai tengerpart menti támadása alatt egy orosz gépet használt fedezéknek. 

November végén  végrehajtott izraeli agresszió balul sült el. A szíriai légvédelem lelőtt egy izraeli gépet.

Orientalista.hu – Sinoda, MTI SANA


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »