Hárítja a felelősséget a tiroli falu vezetője a koronavírus terjesztésében

Hárítja a felelősséget a tiroli falu vezetője a koronavírus terjesztésében

Sem Tirol tartomány, sem pedig Ischgl vezetése nem követett el mulasztást – mondta Werner Kurz, Ischgl polgármestere az osztrák sajtónak péntek este. A település vezetését azzal vádolják: felelős azért, hogy Európa jelentős részében elterjedt a koronavírus.

A legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint cselekedtem – nyilatkozta Werner Kurz, a koronavírus melegágyaként is emlegetett Ischgl polgármestere. Nem tőlünk ered a vírus, sőt nem is nálunk állították elő – tette hozzá. Mindenesetre az osztrák hatóságok késlekedése nem csupán a helyi, de a teljes európai lakosságot veszélynek tette ki.

Abszurdnak nevezte azt a vádat, hogy bárki is felelős lehet a történtekért,mostanra ugyanis már sokkal átfogóbb ismeretekkel rendelkeznek, mint március elején – szögezte le.

Hírdetés

Paznauntal településeit, köztük Ischglt március 13-án helyezték karantén alá. A település vezetését, a szállodák, illetve a felvonók üzemeltetőit azzal is vádolják, hogy a karantén elrendeléséig nem hoztak óvintézkedéseket, akkor pedig felszólították alkalmazottaikat és a vendégeket, hogy a hatóságok megérkezése előtt hagyják el a síterepet.

– vélekedett. Elismerte ugyanakkor, hogy az akció szerencsétlenül, illetve kissé kaotikusan zajlott, ami szerinte érthető abban a helyzetben, hiszen egyszerre 8-10 ezer turista akarta elhagyni a síterepet. A polgármester arról is beszélt, hogy a történtek ellenére nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak, és törzsvendégeik közül sokan szeretnének a későbbiekben visszatérni Ischglbe.

Időközben az innsbrucki ügyészség nyomozást rendelt el az ügyben. Az a gyanú merült fel ugyanis, hogy az egyik szórakozóhelyen az egyik női vendégmunkás koronavírustesztje már február végén pozitív lett, erről azonban nem értesítették a hatóságokat. Nem történtek lépések március 7-ét követően sem, amikor a norvég csapos koronavírustesztje pozitív lett. Günther Platter, Tirol tartományi vezetője ugyanakkor többször is hangsúlyozta, hogy „minden emberileg lehetséges intézkedést” meghoztak a lakosság védelmében.

A Tirol 279 településén elrendelt vesztegzárat kedden feloldották. Paznauntal öt települése, köztük Ischgl továbbra is karantén alatt van.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »