Harcok robbantak ki a kelet-ukrajnai Donyeck megye több városában

Harcok robbantak ki a kelet-ukrajnai Donyeck megye több városában

Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő szombat estére összehívta a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsot (RNBO), miután belügyi jelentések szerint fegyveres harcok robbantak ki a kelet-ukrajnai Donyeck megye több városában.
Turcsinov közép-európai idő szerint este nyolc órára hívta össze a testületet. Arszen Avakov belügyminiszter azt közölte, hogy a Donyeck megyében lévő Kramatorszkban ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a rendőrség épületére, a rendőrök viszonozták a tüzet. Az ugyancsak ebben a megyében lévő Krasznij Limanban szintén ismeretlen fegyveresek vették tűz alá a helyi rendőrséget. Helyi belügyi szervek tájékoztatása szerint a támadók Kramatovszkban Makarov pisztolyokat és AK100-as gépkarabélyt használtak, ez utóbbi csak az orosz hadseregben van rendszeresítve. Eddig egy sérültről érkezett hír.
Krasznij Limanban a rendőrök elbarikádozták magukat az ostromlott épületben.
A belügyminiszter Facebook-bejegyzésében azt írta: az ukrán hatóságok ezeket az eseményeket külső – Oroszország által végrehajtott – agressziónak tekintik.
Közben helyszíni sajtójelentések szerint Kramatorszkban az Ukrajnától való elszakadást követelő tüntetés kezdeményezői kitűzték a “donyecki köztársaság” zászlóját a helyi adminisztráció épületére. Az épületet őrző rendőrök minden ellenállás nélkül beengedték az oroszbarát aktivistákat. Helyi híradások szerint a rendőrök átállak a tüntetők oldalára, ugyanakkor ezt a helyi rendőrfőnök nem erősítette meg.
Krasznij Limanban – szintén helyszíni beszámoló szerint – mintegy ötven Kalasnyikov gépkarabéllyal felfegyverzett álarcos behatolt a rendőrség épületébe. Közülük mintegy harmincan helybeli veteránok, oroszbarát kozákok, húszan viszont állítólag Szlovjanszkból érkeztek, abból a Donyeck megyei városból, ahol aznap fegyveresek elfoglalták a városi rendőrkapitányság és az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi épületét.
Donyeckben oroszbarát szakadárok a rendőrkapitányság épületét szállták meg. A tüntetők nyomásának engedve lemondott posztjáról Konsztyantin Pozsidajev megyei rendőrkapitány.
Ihor Kabanenko admirális, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökének volt első helyettese Facebook-oldalán azt írta, hogy megkezdődött “Ukrajna keleti részének orosz katonai inváziója”. Kabanenko szerint Szlovjanszkban és Krasznij Limanban katonai kommandós egységek tevékenykednek, ami viselkedésükön egyértelműen látszik, ők “segítik” a helyi szakadárokat a konfliktus élezésében.
Ugyancsak orosz katonai vagy krími szeparatista jelenlétről tanúskodik az az ukrán médiában közzétett felvétel, amelyen egy maszkot és jelzés nélküli egyenruhát viselő gépfegyveres férfi látható szombaton Szlovjanszkban a megszállt rendőrségi épületnél, s aki nagyon hasonlít arra, akit március 18-án a krími Szimferopolban kaptak lencsevégre orosz katonák egy művelete közben.
A Donyeck megyei szakadárok közül páran azt mondták helyi újságíróknak, hogy feladatuk “zöld folyosót nyitni” az orosz csapatok számára Szlovjanszk, Karsznij Liman és Rovenyki vonalán. Ezt vezetőik ugyanakkor nem erősítették meg.

magyartudat.com

Hírdetés

No visits yet


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »