Harci repülőket szállító orosz hajók tarthatnak Szíriába

Harci repülőket szállító orosz hajók tartanak Szíria felé, céljuk valószínűleg Aleppó felszabadításának légi támogatása – adta hírül szerdán a NATO egy vezető beosztású diplomatája azután, hogy Norvégia partjainál a nyugati hírszerzés orosz hajókat látott.

Az orosz flotta szerdán haladt el Bergen mellett. Kötelékében van az egyetlen orosz repülőgép-hordozó, a Kuznyecov admirális.

Hírdetés

Orosz tájékoztatás szerint a hadihajók La Manche-csatornán, majd a Gibraltári szoroson át jutnak a Földközi tengerre, amelyen azután Szíria felé veszik útjukat. Moszkva azt állítja, hogy kontingensét az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet ellen veti be, de a NATO-diplomata szerint valószínűbb, hogy a mérsékelt felkelőket akarja kiűzni Oroszország Aleppóból, pontosabban annak keleti részéből, az egyetlen nagyobb városból, amely még mindig – a Nyugat támogatását élvező – ellenzék kezén van.

A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy erőteljes légitámadások Aleppó keleti fele ellen tovább ronthatják a kapcsolatot Moszkva és a Nyugat között.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »