Harc lehet Hitler autójáért

Elárverezik Adolf Hitler korábbi autóját. Az 1939-es Mercedest főként felvonulásokon használta a diktátor, a kocsi a kor csúcstechnikáját kínálta.

Harc lehet Hitler autójáért

Januárban az egyik legellentmondásosabb árverésre kerül sor a hasonló autóeladások sorában. A Worldwide Auctioneers kínálja megvételre Scottsdale-ben egy 1939-es Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen-t („nagy nyitott túraautó”).  Már a kora is különlegessé tenné a járművet, de itt többről van szó, mivel ezt a járművet Adolf Hitler használta 1939 és 1941 között. Ez az egyik annak az öt hasonló autónak, amely fennmaradt, és amelyek közül három van csak magánkézben. 1945-ben foglalta le az amerikai hadsereg, korábban az Imperial Palace Auto Collections gyűjteményébe tartozott.

Az autó múltja tökéletesen dokumentált, számos eredeti dokumentum is jár mellé. A projektben dolgozók Részletesen pontosan feltárták, hogy az autó hol járt, melyik parádékon használták. Többek között az olasz diktátor, Benito Mussolini németországi látogatásakor, 1940 július 6-án.

Hírdetés

A járművet kézzel építették Sindelfingenben, a Hitler személyes sofőrje Erich Kempka elvárásai alapján, az akkor legmagasabb fokú védelmet nyújtotta. A magas rangú tiszt 30 milliméteres „golyóálló” üvegeket írt elő, páncélozás került az autó aljéra, és oldalaihoz. Hátul az ülések mögött mozgatható panelt használtak, az esetleges fegyveres támadások kivédésére. Utastere luxuskivitelű volt, fabetéttel és bőrborítású ülésekkel.

Mint ahogy a neve is mutatja a Mercedes-Benz 770K-ban 7,7 literes kompresszoros motor dolgozott. A soros nyolchengeres motor teljesítménye 230 lóerő volt, amivel a luxusautó 160 km/óra feletti végsebességre volt képes. Ötfokozatú kézi sebességváltó és hátsókerék-hajtás tartozott hozzá.

Az aukcióshoz nem adott becslést arra vonatkozóan, hogy mennyit is érhet a kocsi, ám a bevétel tíz százalékát a holokauszttal kapcsolatos oktatásra fordítják majd. Bár tulajdonosa szörnyűségeket követett el, mint történelmei ereklye komoly értéket képvisel az kocsi, így az ára is súlyosnak ígérkezik. Ezen a linken olvashatsz további részleteket és nézhetsz fotók a kocsiról.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »