Haranglábat, megújult templomot szenteltek és szabadidőközpontot avattak Barátoson

Haranglábat, megújult templomot szenteltek és szabadidőközpontot avattak Barátoson

Egész napos ünnepséggel adtak hálát vasárnap, Új kenyér ünnepén a barátosiak, hogy új harangláb került a temetőkertbe, befejeződött a református templom felújítása, és a korszerű szabadidőközpont is megépült.

A templom felújítását és a szabadidőközpont építését az Erdélyi Református Egyházkerület Magyarország Kormánya támogatásával finanszírozta, a haranglábat pedig Kató Béla, az egyházkerület püspöke adományozta szülőfalujának. Az ünnepségsorozaton részt vett Brendus Réka, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Kató Béla püspök és Balogh Zoltán kézdi-orbai esperes.

A temetőkertben felszentelték a haranglábat, felidézve, hogy a harangot még 2007-ben öntette a gyülekezet, sokáig a szószék alatt állt, most a püspök adományaként készült haranglábban került „ég és föld közé”. A harangot Márk László gondnok szólaltatta meg, közben a barátosiak virágot helyeztek el szeretteik sírjainál.

Az új búza zsengéje alkalmából az istentiszteletet a felújított református templomban tartották, Kató Béla hirdetett igét, majd az úrvacsora után Balogh Zoltán esperes beiktatta Szőcs Endre már közel egy éve Barátoson szolgáló lelkipásztort, átadva neki a hivatala szimbólumait: a bibliát, a templom kulcsát és a pecsétet.

A gyülekezet a templomból az új szabadidőközponthoz vonult, ahol a nemzeti színű szalag átvágása után birtokba vehették a létesítményt, amelyben korszerű bowlingpálya, pingpongasztal várja az érdeklődőket. Kató Béla felidézte, hogy gyerekkorában a tekepályán állítgatták a bábukat, egy óráért 15 banit kaptak.

Kató Béla ünnepi beszédében rámutatott, a megmaradásunk, a jövőnk akkor biztosított, ha teljes értékű életet tudunk élni, megteremtjük a feltételeket, ha olyan létesítmények vannak, mint máshol is, különben a fiataljaink elkívánkoznak. A temetőben kezdtük, elmentünk a templomba, ám a szabadidőközpont ugyanolyan fontos része kell legyen az életünknek, ahol felszabadultan, önfeledten tudunk játszani, együtt lenni. Ez az épület a jelennek és a jövendőnek készült – mondta a püspök, arra a kérve a barátosiakat, hogy vigyázzanak rá, óvják a létesítményt, amely úgy valósulhatott meg, hogy a magyar kormány „akart és tudott támogatni”.

Hírdetés

A közösségi élet megújulásának napján megható volt végigkísérni a közösséget, közösen adni hálát Istennek a haranglábért, a szabadidőközpontért, a megújult templomért – mondta Brendus Réka, Magyarország Kormányának képviselője. Kifejtette, Barátoson egy híven szolgáló közösség Krisztusra vár, ami különösen nagy érték, hiszen a faluközösséget befogadó terek megépültek vagy megújultak, és hirdetik annak az üzenetét, hogy „ültessétek el a kis almafáitokat, melyek évtizedek múltán is gyümölcsöt fognak teremni”.

A magyar kormány a keresztény és nemzeti értékek mellett állva kész arra, hogy ehhez mindent támogatást megadjon, hisz magyar nemzetünk jövője a tét, amely azon múlik, hogy készek vagyunk-e folytatni azt a feladatot, amit szüleink és nagyszüleink hagytak örökségül – mondta Brendus Réka.

A szabadidőközpont alapkövét 2017-ben tették le, még abban az évben elkészült a játszótér és a műfüves futballpálya, és most az épület is bowlingpályával, négy vendégszobával – mutatott rá Szőcs Endre, a község lelkipásztora. Hozzátette, a templom külső és belső helyreállítása idén márciusban kezdődött, megerősítették a tornyot, újrapadolták a karzatot, szigetelték a mennyezet egy részét, a fás kályha helyett elektromos fűtőtesteket szereltek.

A 2020-as év rendkívül nehéz lezárásának, a koronavírus- járvány okozta nehéz lelki élet előmozdításának eszközeit avatjuk ma – mondta a lelkész. Balogh Zoltán esperes kifejtette, nemcsak a barátosi, hanem a kézdi-orbai reformátusok is nagy lehetőséget látnak abban, ami Barátoson megvalósult, tizenkét alkalommal szervezték meg a Kálvin hetet, ami az elmúlt két évben elmaradt, remélik jövő nyáron Barátoson találkozhatnak, hiszen erre most már adottak a lehetőségek.

Tánczos Szabolcs, Barátos polgármestere rámutatott, egyénenként és közösségként is felelősséggel tartoznak az ajándékért. Ígérte, hogy jó gazdái lesznek, majd megköszönte Kató Béla püspöknek és Magyarországnak Kormányának is, hogy „gondoskodó szülőként támogat, hogy javainkat, anyanyelvünket, kultúránkat őrizni és ápolni tudjuk.”

Székelyhon

The post Haranglábat, megújult templomot szenteltek és szabadidőközpontot avattak Barátoson appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »