Hanyatlik Szaúd-Arábia gazdasága?

Hanyatlik Szaúd-Arábia gazdasága?

15 év után újra hitelt kapott Szaúd-Arábia külföldi bankoktól.

Úgy tűnik, Szaúd-Arábia 10 milliárd dollárnyi kölcsönt kapott külföldi bankoktól azért, hogy át tudja hidalni az olajárak okozta költségvetési hiányt  – írja a BBC. Mindezt 15 év után először.

A hitelszerződést a kormány április végén írja alá, az amerikai Bloomberg beszámolója alapján. A kölcsönt amerikai, európai, kínai és japán bankoktól fogja kapni.

Hírdetés

Hatalmas a nyomás Szaúd-Arábián a rendkívül alacsony olajárak miatt. Két évvel ezelőtt 100 dollár volt egy hordó olaj, napjainkban pedig csupán 40. Ez ahhoz vezetett, hogy csökkentették a kiadásokat is. Most fokozzák az erőfeszítéseiket, hogy gazdasági alternatívákat találjanak. Igénybe vették már a pénzügyi tartalékaikat is, hogy pótolják a 2015-ös költségvetési hiányt, ami 98 milliárd dollár volt.

A szaúdi kormány tavaly decemberben határozatot hozott, hogy növeljék az üzemanyag árakat amellett, hogy csökkentették a villany és a víz állami támogatását.

A hitelminősítő intézetek Szaúd-Arábia helyzetét hosszú idő után visszaminősítették AA-ról AA- -ra, az alacsony olajárak okozta negatív hatások miatt.

Orientalista.hu – Syriana


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »