Hány túlsúlyos felnőtt és serdülő van Szlovákiában?

Hány túlsúlyos felnőtt és serdülő van Szlovákiában?

Egy kérdés, egy válasz a túlsúlyról. Válaszol: Dr. Ľubomíra Fábryová.

A túlsúlyosak csoportjába (BMI ≥ 25 kg/ m2) a szlovákiai felnőtt népesség hozzávetőleg kétharmada tartozik. Tíz 18–64 éves férfi közül hét, a hasonló korú 10 nő közül hat túlsúlyos vagy elhízott. Négy férfi és nő közül egy elhízott (BMI ≥ 30 kg/m2), az elhízottság 3. fokozata (BMI ≥ 40 kg/ m2) a felnőtt szlovákiai népesség több mint 1 százalékára jellemző, túlsúlyban vannak a nők.

Hírdetés

A gyermekekre vonatkozó adatok az Egészségügyi Világszervezet (WHO) COSI (Childhood Obesity Surveillance Initiative) projektjéből származnak. A nyolcéves fiúk között a nemzeti kritériumok szerint 9,9–8,8, a 8 éves lányok között pedig 7,5/9,5 százalék volt az arány, ami megfelel az európai országok átlagának. A hasi, vagyis abdominális elhízottság a túlsúlyos/elhízott gyerekek 76,9 százalékánál volt megfigyelhető.

A szlovákiai gyermekgyógyászok adatai szerint az elhízott gyerekek 32,5 százaléka metabolikus szindrómában is szenvedett. A HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) WHO-projektjének köszönhetően tudjuk azt is, hogy mi a helyzet a szlovákiai serdülők körében. 2010 és 2018 között jelentősen csökkent azoknak az iskoláskorú gyerekeknek a száma, akik túlsúllyal vagy kövérséggel küszködnek (11 és 13 éves fiúk, 11 éves lányok). Ezzel szemben a 15 éves lányok között megnőtt a túlsúlyosak vagy elhízottak száma.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »