Hangrobbanás az első Felvidéki Fizikaversenyen

Hangrobbanás az első Felvidéki Fizikaversenyen

A fizikát mint tantárgyat az iskolában nehéz megkedvelni. Fontos, hogy a fizikusok megfelelő színvonalon, emberséggel, érdekes módszerekkel vezessék be a diákot a tantárgy rejtelmeibe. Ha nem így történik, a fizika mostoha tudomány marad az ember számára, és egész életében idegenkedni, borzongani fog még csak a szó hallatán is. Pedig lehet ezt másként is csinálni. Erre kaptak bizonyítékot a diákok az I. Felvidéki Fizikaversenyen.

A fizika tantárgy és annak mondanivalója a kerettanterv miatt is évek óta háttérbe szorul a szlovákiai magyar oktatásban. Hiányoznak a jól képzett fizika tanárok, a tankönyvekről már nem is beszélve. A közelmúltban került kiadásra a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének gondozásában egy fizika munkafüzet, amely látványos, diákbarát, izgalmas feladványokkal segíti az oktatók és a diákok közös munkáját. A fizika, mint tantárgy és mint tudomány megkedveltetése és köztudatba való pozitív beépítése a cél. Ehhez a szorgalmazáshoz kapcsolódott az I. Felvidéki Fizikaverseny meghirdetése is.

A verseny célja a magyar iskolába járó tehetséges diákok érdeklődésének fizika felé irányítása, a fizika tantárgy népszerűsítése, a versenybe  bekapcsolódók problémamegoldó, kísérletező, lényeglátó  képességének  fejlesztése,  valamint  lehetőséget  adni  a  fizikában  tehetséges tanulóknak tudásuk megmutatására”

– nyilatkozzák a verseny szervezői, Majer Anna, főszervezővel az élen.

Az I. Felvidéki Fizikaversenyre, amelynek a Galántai Kodály Zoltán Gimnázium aulája adott otthont, közel száz tanuló jelentkezett az egész ország területéről. Ez a tény is bizonyítja, hogy valóban hiánypótló kezdeményezésről van szó, amelyből a szervezők szeretnének hagyományt teremteni. A verseny szervezési folyamatát és lezajlását is figyelemmel követte az SZMPSZ. Fekete Irén, a szövetség elnöke a híres fizikus, Öveges József példáján keresztül mutatott rá arra a tényre, hogy

Hírdetés

„Meggyőződésem, hogy a fizikára, mint tudományra a jövőben még az eddiginél is fokozottabb szerep hárul. A jövőkutatók szerint a nem is olyan távoli jövőben az automatizációnak és a robotizációnak köszönhetően több millió hagyományos munkahely fog megszűnni, és azokat a munkákat végző emberek maradnak továbbra is nélkülözhetetlenek, akik innovációt, szellemi hozzáadott értéket visznek a munkájukba” – nyilatkozta Fekete Irén, aki nyitóbeszédében köszöntötte a versenyzőket és felkészítőiket. Ez mind nem megy jó problémamegoldó készség, kreativitás, logikus gondolkodás és lényeglátó képesség nélkül. Ennek fejlesztésére pedig az egyik legalkalmasabb tantárgy – a fizika.

Az első Felvidéki Fizikaverseny döntőjébe a nyolcadikos és a nyolcosztályos gimnáziumok harmadik osztályos tanulói nevezhettek be. A verseny után Tóth Pál, fizikus előadó Gördülő energia címmel tartott különleges, interaktív, „mozgó” látványos előadást a résztvevőknek, majd a diákok a gimnázium átriumában a hangrobbanás kísérletét próbálták ki, miközben felhőt is varázsoltak. Sikeres megoldónak azok a tanulók számítottak, akik elérték a 32 pontot. Az eredmények jegyében huszonnyolc tanuló lett sikeres megoldó.

Líška Zsanett tanárnő és csapata a lévai régióból érkezett Galántára a döntőre. A fizikus pedagógus elárulta, 22 éves pályafutása során mindössze egy olyan versennyel találkozott a Felvidéken, amelyen a fizika iránt egy kicsit jobban érdeklődő diákok részt vehettek, és csupán maroknyi diákot sikerült rábeszélni, hogy mérettessenek meg rajta. 

„Ezért örültem az ötletnek, hogy próbáljunk ki valami mást, mérettessük meg tanulóinkat, olyan feladatokat adjunk a kezükbe, amelyek nem szegik kedvüket”

– magyarázta a tanárnő.  Hozzátette, a házi fordulóra, majd a döntőre való felkészülés is jó hangulatban telt. A feladatok közt volt elméleti, számtani feladat, de rejtvény, kutatómunka, kísérlet is. Tartalmas, változatos, a korosztálynak megfelelően összeállított feladatsorokat kaptak a diákok a felkészítők szerint.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »