Hangos ellenállással utasították el Alföldi Róbert színházát

Hangos ellenállással utasították el Alföldi Róbert színházát

„Sajnálatunkra meglehetősen hangos ellenállásba ütközött az együttműködési javaslat” – reagált V. Naszályi Márta, az I. kerület párbeszédes polgármestere arra a cikkünkre, melyben leírtuk: az általa vezetett önkormányzat 35 millió forinttal támogatta volna az Alföldi Róbert nevével fémjelzett Átrium Színházat. A baloldali városvezető válaszában kifejtette, hogy a szomszédos kerületben lévő teátrum kapcsán egy olyan együttműködési megállapodást vázolt fel, „amely a kerületi iskolák diákjainak biztosít jegyet olyan előadásokra, amelyek aktuális társadalmi dilemmákról szólnak: mint például az előítélet, a mélyszegénység, a rasszizmus, a menekültkérdés, a fiatalok gondjai és kérdései, a gyász, vagy éppen a depresszió.”

Sokáig úgy nézett ki, hogy a párbeszédes vezetésű I. kerület pénzeli a szocialista párt által irányított II. kerület színházát. Megírtuk: noha csak egyetlen szavazatnyi többséggel, de a május 26-i ülésen mégis elfogadtatta az I. kerületi önkormányzati testülettel V. Naszályi Márta polgármester, hogy jelentős összeggel, 35 millió forinttal támogassák az Átrium Színházat. Az Alföldi Róberthez köthető teátrum a szomszédos kerületben található magánszínház. A polgármester által is szorgalmazott előterjesztésben többek között azt is feltüntették: „A THEA Art Nonprofit Kft. célja, hogy a tanrendet kiegészítő előadásaikkal és a társadalmi érzékenyítő programjaikkal minél szélesebb rétegekhez jussanak el”.

V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

Az érzékenyítési törekvést a színház a honlapján is elismeri. Azt írják, hogy igen, az átrium készít társadalmilag érzékenyítő programot középiskolásoknak és egyetemistáknak, ezek az előadások a Mentőcsónak név alatt futó tantermi produkciók.

Gulyás Gergely Kristóf, az I. kerület fideszes önkormányzati képviselője a Magyar Nemzetnek a májusi testületi ülést követően azt mondta: „május elején már tárgyalta volna a testület ezt az előterjesztést, a népjóléti, oktatási, kulturális és sportbizottság azonban előzetesen nem támogatta, emiatt a polgármester visszavonta, majd ugyanezt a napirendi pontot változatlanul behozta a május 26-i testületi ülésre, ahol a kerületi Momentum – megváltoztatva két héttel korábbi álláspontját – támogatta, és így tudott átmenni, egyetlen szavazat többséggel”.

Hírdetés

Hozzátette: számukra már az is problémákat vet fel, hogy a kerületi középiskolásoknak és gimnazistáknak érzékenyítő programokat akarnak tartani az Alföldi Róbert nevével fémjelzett magánszínház szervezésében.

Megemlítette azt is, hogy a múlt évben négymillió forintot már adott az Átriumnak az önkormányzat, ez az összeg akkor két előadás előkészítésére volt nevesítve. A baloldali városvezetésnek valamiért fontos, hogy ezt a színházat támogassa – hívta fel a figyelmet a Fidesz önkormányzati képviselője.

Az Alföldi Róbert nevéhez köthető teátrum támogatásának ügye a polgármester várbéli közmeghallgatásával folytatódott, melyen kemény bírálatokat kapott. A június közepén megtartott eseményen hiába győzködte az embereket V. Naszályi Márta, hogy az I. kerületben élőknek roppant fontos lenne a II. kerületben lévő magánszínház sokmilliós támogatása, a helybéliek inkább a turistabuszok problémájával szerettek volna foglalkozni. Pedig a polgármester azzal érvelt, hogy „a kultúratámogatás megosztó személyek támogatásával is jár”.

Az Alföldi Róberthez köthető teátrum ügye a múlt hét csütörtöki testületi ülésen tengelytörést szenvedett. A nyári szünet előtti utolsó tanácskozás elején a polgármester az ügyben már visszakozni látszott, a maratoni hosszúságúra nyúlt ülés hetedik órájában a képviselők a helyi Fidesz javaslatára mégis elfogadták azt a költségvetési módosítást, amely értelmében az Átriumnak szánt 35 milliót csak az I. kerületben lehet elkölteni. Gulyás Gergely Kristóf szerint V. Naszályi Márta ellen még a saját szövetségesei is fellázadtak. „Korlátoztuk a polgármester jogköreit” – mondta a rendeletmódosításról. Az I. kerületi viszonyokról Gulyás Gergely Kristóf azt is elmondta, hogy V. Naszályi elveszítette a támogatottságát a képviselő-testületen belül.

Hozzátette: a konfliktus egyre mélyül.

Lapunk megkereste a polgármestert, aki kérdésünkre elmondta: jelenleg „nincs napirenden az Átrium Színház támogatása, a kerület képviselő-testületében sajnálatunkra meglehetősen hangos ellenállásba ütközött az együttműködési javaslat”. Szerinte a színháztámogatás ügye „nyilvánvaló kampánytémává” duzzadt. Hangoztatta, hogy az első kerület „kulturális életének sokszínűvé tétele” választási vállalása volt. Feladatának tartja, hogy „ne hagyjon ellehetetlenülni a kormány tudatos törvényalkotása miatt a kormánnyal kritikus hangnemet megütő színházat”, még akkor is, ha az első kerületben élők pénzéből nem a saját, hanem egy másik kerület teátrumát dotálja. „Erre az általunk társadalmi szempontból kifejezetten hasznosnak tartott együttműködésre 35 millió forintot javasolt az előterjesztés – ezek nyilvánosan elérhető számok és programleírások. Ahogyan azonban a levelünket is kezdtük, a demokratikusan működő képviselő-testületünket ez a kérdés erősen megosztotta, így már nincs napirenden”– közölte a Budavári Önkormányzat.

A baloldali városveztő kifejtette, hogy a szomszédos kerületben lévő teátrum kapcsán egy olyan együttműködési megállapodást vázolt fel,„amely a kerületi iskolák diákjainak biztosít jegyet olyan előadásokra, amelyek aktuális társadalmi dilemmákról szólnak: mint például az előítélet, a mélyszegénység, a rasszizmus, a menekültkérdés, a fiatalok gondjai és kérdései, a gyász, vagy éppen a depresszió.”


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »