Hangjáték csak erős idegzetűeknek!

Hangjáték csak erős idegzetűeknek!

Új kislemezzel lepett meg minket Gidnim’Rém. A miarosseb egy érdekes kísérlet arra, hogy egy hangjáték keretében betekintsük egy alkotó legmélyebb bugyraiba.

Semmi kétség, Urbán Bence az egyik legizgalmasabb titán. A fiatal debreceni orvos egyszemélyes formációja, a Gidnim’Rém pedig egy olyan érdekes kísérlet, amelyben az alkotó sok mindent összegyúrva teljesen egyéni útvonalon tapogatózik, és bele-belenyúl valami új témába.

A Rémnek készült már elektronikus vagy népzenei hatásokkal megspékelt kislemeze, ahogy legutóbb, a szintén először nálunk bemutatkozó Zefír EP-ben Bence az ukuleléje köré épített egy valódi, a horrorfilmek hangulatát idéző univerzumot.

Mese, mese, mátka

A vadiúj, a Titánok a Vittulában sorozatunk keretében elsőként most szerdán bemutatkozó, a Szimpla stúdiójában rögzített miarosseb kislemez, ha lehet, még ennél is eklektikusabbra sikeredett. Erre a dalcsokorra tehát tényleg rá kell hangolódni, nem ötórai könnyed teázáshoz való. Persze én sem erre számítottam, de az újabb és újabb Rém-számok valahogy mindig meg tudnak lepni.

Ahogy ott settenkednek a soha nem várt váltások, amikor egy lágy gitármenetből egy pillanat alatt egy boszorkány kárálta mondókába csöppenünk vagy egy pattogós szöveggel felvértezett műmesébe. Oly virtuózak ezek a leheletfinom dolgok, hogy csak többszöri újrahallgatásra veszi észre az ember, miközben a disszonáns vokál mindig a háttérben ólálkodik.

Zokniban a slágerszag

Ami talán a legérdekesebb az egészben, hogy több számban is egyfajta könnyed popos, már-már slágerszagú zenei alap lapul. Persze mindez nem amolyan nagyvilági örömlányként támad a hallgatóra, mint inkább szép lassan esik le, ahogy újra és újra áthallgatva mind beljebb jutunk a dallamokban. A cm, a Zokni esetében teljesen egyértelmű, ahogy a Kisállatos végének gitártémája vagy épp a Zseb elektronikus levezetője is ilyesmi.

Nekem például úgy négyszer-ötször alaposan bele kellett helyeznem magam, mire – mint a karikacsapás – összeállt a kép. Ez természetesen nem para! Sőt, szerintem ez a Gidnim’Rém erőssége, hogy gondolkodni kell a dalok hallgatása közben. Figyelni minden apró kis nüanszra, hogy aztán egyszer csak hopp, összeálljon egy egésszé.

Hírdetés

Dr. Jekyll és Mr. Hyde

Mielőtt pedig Bencét faggatnám minderről, érdemes megjegyezni, hogy a Rém-számok élőben, koncerthelyzetben mintha másképp hatnának. Ha meg kellene fogalmaznom, azt mondanám: a számok olyankor tudják csak igazán magával ragadni az embert. Lövésem sincs, miért, de az élő sokkal jobban áll Bencének. Mindenképpen. Jobban ütnek a dolgok, s sok minden felvételen nem jön be úgy, mint élesben.

Ha beizzítjátok hát az új kislemezt, érdemes tovább olvasni, mert többek között ezt is megpróbáltam kiszedni az alkotóból! Vagy hogy mikor poposodik totál szét a Gidnim’Rém, hahaha!

https://youtu.be/videoseries

– Krumplibogár, zokni vagy épp teavaj, netán kisállatok. Ilyen és ehhez hasonlókkal támadsz legújabb anyagodban. Milyen tematika szerint állt össze ez a lemez?
– Értelmetlenségeket és idiótaságokat pakoltam egybe. Sok az indokolatlan megoldás, vannak hamis hangok, minden vacak. A fő cél, azt hiszem, a kizökkentés. Igyekeztem arra odafigyelni, hogy empatikusan is lehessen hallgatni az albumot. Raktam bele például szeretetet és balalajkát.

– Ha lehet, az eddigiekhez képest az új daloknak még inkább hangjátékízük van. Úgy tűnik, mintha a Rémmel elmozdultál volna ebbe az irányba. Jól érzem, vagy ez csak egy újabb kikacsintás?
– Ez is-az is. Vannak hasonló ötleteim még talonban, de bőven akadnak hagyományosabb jellegű számok is. Nagy általánosságban talán félúton mozgok a kettő között. Tekintve, hogy a számokat nem zenekarral vagy beugró zenészekkel írom, és van lehetőségem otthon minden hülyeséget felvenni, adja magát a lehetőség, hogy ilyen irányba próbáljak kicsit játszani. Amúgy is nagyon szórakoztató.

– Rengeteg minden hömpölyög a miarosseb számaiban, s a hangulat több helyen finoman szólva is eklektikus, olykor csapongó. Gondolkodtál már azon, hogy felnőtt mesés hangjátékokat írj vagy mondjuk pszichothrillert megzenésíts?
– Ha egyszer adódik rá lehetőség, mindenképpen. Ha bárki keres ilyesmire zeneszerzőt és nem zavarja a lassú munka, nyugodtan írjon üzenetet a Gidnim’Rém Facebook-oldalára. (wink-wink-nudge-nudge)

– Érdekes kontraszt van a koncertjeid és felvételeid között. Míg „korongról” olykor elborult hangulat kell ahhoz, hogy az ember berakjon valamit tőled, addig élőben az elejétől a végéig magával tudsz ragadni bárkit. Legyen szó zenekari felállásról vagy akár egyszemélyes zenélésről. Ebben van bármi tudatosság, vagy csak a véletlen műve?
– Hú, ez többtényezős: egyrészt a koncertanyagom nagyjából fele nincs felvéve még, és eleve úgy válogatom össze és hangszerelem át a dalokat a fellépésekre, hogy jobban működjenek élőben. Másrészt egy koncerten nem az a dolgom, hogy a cipőmet bámulva fogdossam a tritónusokat, hanem hogy szórakoztassam a közönséget. Ha sikerül pozitív élményt nyújtani, annak nagyon örülök. Van még mit tanulnom ilyen téren bőven, mert még nincs sok tapasztalatom „frontemberként”, de izgalmas tesztelgetni, hogy mi működik élesben és mi nem.

– Tudom, hogy a Rém teljes mértékben egy szerelemformáció, itt az „ami a szíveden, az a szádon” ars poetica uralkodik. Felmerül ugyanakkor bennem az is, hogy gondolkodtál már azon, hogy „slágergyanús” dalt, dalokat írj, amik segítségével jobban meg tudod ismertetni az emberekkel az „elborultabb” ciklusaid is?
– Gondolkodtam már rajta. Egyelőre azonban ez nem elsődleges szempont, vannak más zenekaraim, a Nyilas Reni & Ők, illetve a K-Zaj, ahol jóval emészthetőbb zenét írunk. Szóval van hol kiélni az ilyen hajlamaimat, a Rém meg itt van a kísérletezésre. De egy szép napon még simán lehet, hogy megpróbálok összehozni egy popalbumot.

Nos, zárásképp az itt elmondottak alapján nagyon érdemes tehát felkutatni és elmenni egy élő Rém-fellépésre, mert akkor érti meg mindenki, miről hablatyoltam itt az előbb! Addig is a zoknik meg a kisállatok legyenek mindenkivel!

„További érdekességekért érdemes követni a rovatunk Facebook-, Tumblr- és Instagram-profiljait is. Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »