Handó nem nevezte ki újra a Fővárosi Törvényszék elnökét – részben Budaházyék ítélete írásba foglalásának ügye miatt

Handó nem nevezte ki újra a Fővárosi Törvényszék elnökét – részben Budaházyék ítélete írásba foglalásának ügye miatt

Noha az érintett fővárosi bírák háromnegyede bizalmat szavazott decemberben a Fővárosi Törvényszék jelenlegi elnöke, Fazekas Sándor pályázatának, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Handó Tünde ezt figyelmen kívül hagyva nem nevezte ki újra a lejáró mandátumú főbírót. Annak ellenére sem, hogy a pozícióra más nem pályázott.

Handó délután az InfoRádió Aréna című műsorában Fazekast tette felelőssé azért, hogy a törvényszéki ügyteher nem csökkent kellő mértékben. Az OBH-elnök felidézte azt is, hogy a tíz évig tartó Budaházy-perben nyolc hónapon keresztül nem sikerült írásba foglalni az ítéletet, ami emiatt az Országgyűlésben neki is magyarázkodnia kellett. (E mulasztás miatt egyébként az eljáró bíró, Kenéz Andrea lemondott.)

Az alábbi videóban ez 8:50-től hallható:

Hírdetés

Fazekas Sándor november végén adott interjút a Magyar Nemzetnek. Ebben arról is beszélt, kifejezetten büszke arra, hogy a Fővárosi Törvényszék „sereghajtóból az élboly elején járóvá vált” az elhúzódó ügyek és a munkateher terén.

A HVG tudósítója tavaly arról írt, hogy Fazekas, aki korábban Handó Tünde egyik támogatójaként volt ismert, az utóbbi hónapokban kritikus hangot ütött meg az OBH-elnökkel szemben – éppen az erőforrások elosztásával kapcsolatban.

Nem Fazekas az egyetlen, aki hiába számított kinevezésre: Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírája tavaly pert indított Handó Tünde ellen, mert szerinte az elnök asszony visszaélt jogkörével, mikor – bár kétszer is megnyerte az erre kiírt pályázatot – nem nevezte ki őt ítélőtáblai bírónak.

(MNO – InfoRádió nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »