Hamran Istvánt kihallgatták a Robert Fico elleni merényletkísérlet ügyében

Hamran Istvánt kihallgatták a Robert Fico elleni merényletkísérlet ügyében

Hamran István volt országos rendőrfőkapitányt, aki az EP-választáson a Demokrati színeiben indult, kihallgatták a rendőrségen a Robert Fico kormányfő elleni májusi merényletkísérlet kapcsán – derül ki a Štandard szlovák konzervatív hírportál cikkéből. Ezt maga Hamran is megerősítette. A rendőrség szerint az ellenzékieket erősítő Hamran kijelentéseivel hozzájárulhatott a merénylet megtörténtéhez.

mondta a politikusi pályára lépő Hamran a Sme napilapnak nyilatkozva. Hozzátette, hogy a rendőrségnek semmilyen bizonyítéka nincs arra, hogy az ő kijelentései kapcsolódnának a Fico elleni merénylethez.

A Sme progresszív napilapnak azt is elmondta, hogy ezen a héten még egyszer meg kell jelennie a rendőrségen, de azt nem árulták el neki, hogy miért.

A merénylet

Robert Fico (Smer) kormányfő  május 15-én, Nyitranbányán, a kormány kihelyezett ülése után lőtte le Juraj Cintula, aki tettét ellenzéki narratívákkal megegyező indokokkal igazolta: Btk-módosítás, a közmédia átalakítása, Ukrajna támogatásának leállítása. Cintula ötször lőtt Ficóra, négyszer találta el a miniszterelnököt, aki hetekig élet és halál között volt.

A kormánypártok már kezdetektől a progresszív sajtó és az ellenzék radikális, gyűlöletkeltő narratíváját tették felelőssé a történtekért, bár a pallos-effektus elmaradt: a kormány a Fico elleni támadás ellenére nem vezetett be rendkívüli helyzetet, ami olyan hatásköröket biztosított volna számukra, amivel az ellenzéket nehéz helyzetbe hozhatták volna.

Maga Robert Fico merénylőjét ellenzéki aktivistának nevezi, akinek gyűlöletét az ellenzék tüzelte fel „ellenőrizhetetlen mértékűre”.

Hírdetés

Ellenzéki retorika

Az ellenzék és maga Hamran is azt állítja, hogy nincs személyekedő gyűlöletkeltés Robert Fico ellen, ám ez nem teljesen igaz. Az ellenzéki és a mainstream sajtó narratívája nem kevesebb, mint hogy Robert Fico és az ő kormánya a teljesen tönkreteszi Szlovákiát, és olyan hangok is vannak, főleg a Hamrant EP-választáson indító Demokrati részéről, hogy Fico Oroszországnak és Magyarországnak játszaná át Szlovákiát.

Fontos kiemelni, hogy a Demokrati EP-választási kampányrendezvényein előadóként részt vett a párt egyik alapítója, a szélsőségesen magyargyűlölő Rastislav Káčer is, aki mindössze pár nappal a Fico elleni merénylet előtt a radikálisan liberális Aktuality.sk főszerkesztőjével közös podcastjében arról beszélt, hogy hiányoznak Szlovákiából az olyan hősök, mint a Reindhard Heydrich SS tiszt ellen elleni merénylet egyik főszereplője, Jozef Gabčík volt. Mindezt a szlovákiai társadalmi-politikai helyzet kapcsán fogalmazta meg Káčer. Csak hogy világos legyen: Káčer és a Demokrati teljesen olyan képet fest le Ficoról és a kormányáról, mintha Hitlerről lenne szó, és állításuk szerint ugyanolyan diktatúra van kialakulóban Szlovákiban is.

Ami Hamrant illeti, május elején a Demokrati egyik kampánybeszélgetésén arról beszélt, „Ha Robert Ficonak van jövője, akkor az országunknak nincs”:

„Én már ezt tavaly is megmondtam, hogy ha Robert Fico kerül hatalomra, én [országos főkapitányként] biztosan befejeztem a pályafutásomat, saját döntésemből adódóan, mert az azutáni történésekben nem akarok részt venni. Ha Robert Ficonak van jövője ebben az országban, én meg vagyok róla győződve, hogy az országnak nincs jövője”

fogalmazott akkor.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »