Hamran: Fico szégyellje magát

Hamran: Fico szégyellje magát

Hamran István országos rendőrfőkapitány szerint Robert Ficónak (Smer) nem kritizálnia kellene a nyomozókat, hanem inkább szégyenkeznie, amiért egyre több, korábban általuk jelölt tisztviselőt ítél el a bíróság.

Hamran csütörtökön tartott sajtótájékoztatót, ahol a rendőrségbe vetett bizalomról és az aktuális politikai botrányokkal kapcsolatos nyomozások állapotáról beszélt, illetve reagált több ellenzéki képviselő és Maroš Žilinka főügyész kritikáira is. A rendőrfőkapitány egyik leghangosabb bírálója az egykori miniszterelnök, Robert Fico, aki a nyilvános kijelentéseiben folyamatosan megkérdőjelezi a nyomozók munkáját, Hamrant nem egyszer „zsoldosnak” nevezte, és azt állította, mindössze Igor Matovič (OĽaNO) arra vonatkozó parancsait teljesíti, hogy kit állítsanak félre az ellenzékből.

 

Hamran azonban úgy véli, a rendőrség munkája önmagáért beszél. Felelevenítette, hogy az elmúlt két évben már 17 tisztviselőt és nagy befolyású vállalkozót ítélt el jogerősen a bíróság, és a hivatalnokok többségét éppen a Fico-kormány idején nevezték ki. Köztük van például Dušan Kováčik egykori speciális ügyész is, aki mellett végig kiállt a Smer vezetője, sőt, még az ítélethozatalkor is jelen volt a bírósági tárgyaláson. A rendőrfőkapitány szerint a korábbi kormányfőnek inkább szégyenkeznie kellene, mintsem vádaskodnia.

„Nem tudok olyasmiről, hogy a többi EU-s tagállamban létezik még egy miniszterelnök, akár jelenlegi, akár korábbi, aki megengedte magának, hogy nyilvánosan bírálja a folyamatban lévő rendőrségi eljárásokat és a bírósági döntéseket, csak azért, mert az ő jelöltjeit érinti. Inkább vállalja a felelősséget a jelöltekért, akiket a pozícióba juttatott”

– üzente Ficónak.

Hamran megjegyezte, hatalmas politikai nyomás alatt kell dolgozniuk, mivel az ellenzéki politikusok folyamatosan próbálják lejáratni a nyomozókat. 

Példaként azt a kettős mércét említette, amely az együttműködő vádlottak intézményével kapcsolatos, és amelyet Fico olyan gyakran megkérdőjelez. Kiemelte, az együttműködő vádlottak szerepe nagyon fontos a nyomozások során, teljes ügyek kimenetelét dönthetik el. Mint mondta, ennek segítségével sikerült feltárni például a Szered környékén működő hatalmas droghálózatot.

Ha felderítünk egy szervezett drogkereskedő csoportot, amely veszélyezteti a társadalmunkat, főleg a fiatalságot, a politikai színtéren senkinek sincs kifogása az ellen, hogy együttműködünk a vádlottakkal. Ebben az esetben 46 személyről van szó, akiknek a vallomásai alapján már több mint 20 személyt sikerült elítélni. Az együttműködő vádlott intézménye pótolhatatlan, de mindig csak azokban a botrányokban kérdőjelezik meg a létjogosultságát, amelyeknek valamilyen politikai felhangja van

Hírdetés

jelentette ki a rendőrfőkapitány.

A kettős mérce azonban nemcsak ebben az esetben zavarja Hamrant. Kitért az Alkony-botrányra (Súmrak) is, amelyben Ficón kívül Robert Kaliňák (Smer) volt belügyminiszter, Tibor Gašpar korábbi országos rendőrfőkapitány, valamint Norbert Bödör nyitrai vállalkozó is szerepel. Bűnszervezet létrehozásával, hivatali jogkörrel való visszaéléssel és adótitok megsértésével gyanúsítják őket. A vádirat szerint az említett személyek többször is találkoztak a kormányhivatal épületében, és arról tárgyaltak, hogyan tudnák lejáratni a politikai ellenfeleiket, és ehhez olyan információkat is felhasználtak, amelyekhez törvényes úton nem juthattak volna hozzá. Így robbant ki például Andrej Kiska vagy Igor Matovič adózással kapcsolatos botránya is.

Az Alkony-üggyel nemrégiben Maroš Žilinka főügyész is foglalkozni kezdett, mégpedig azért, mert Ficóék azt állították, hogy a hatóságok szándékosan húzzák az időt. Meg is állapította, hogy a nyomozó és a Speciális Ügyészség ügyésze valóban késlekedtek, és 55 nappal tovább tartott a döntéshozatal a gyanúsítottak panasza ügyében, mint kellett volna. A főügyész fel is szólította a Speciális Ügyészséget, hogy haladéktalanul hozzanak döntést.

Hamran azonban máshogy vélekedik az ügyről, a sajtótájékoztatóján fel is elevenítette az eljárás menetét. Mint mondta, április 22-én, vagyis három nappal az ügyfelei meggyanúsítása után Michal Mandzák, Gašpar és Bödör ügyvédje panaszt nyújtott be a rendőrségen. Ebben előre jelezte, hogy hamarosan csatolja az írásos indoklást is, de a nyomozó szerint ezt még hetekig nem tette meg. Hamran hangsúlyozta, ez egy kulcsfontosságú dokumentum a gyanúsítottak védelme szempontjából, hiszen ha a panaszt nyomós érvekkel támasztják alá, akkor a nyomozó akár le is állíthatja az eljárást. Mivel azonban az indoklás még június 15-én sem érkezett meg, a nyomozó továbbította az iratokat a Speciális Ügyészség ügyészének, akinek a végső döntést meg kell hoznia.

A rendőrfőkapitány úgy véli, a nyomozó várakozása jogi szempontból teljesen indokolt volt. Kiemelte, a Főügyészség munkatársai sem mindig siettek a panaszokkal kapcsolatos döntéshozatallal. Kiemelte például Peter Tóth ügyét, aki a Kuciak-gyilkosság előtt több újságírót is megfigyelt Marián Kočner megrendelésére. Az ő ügyében a Főügyészség nyolc hónapig várt a döntéshozatallal, ráadásul ugyanezzel az indoklással – vagyis vártak a panasz indoklására és át kellett tanulmányozniuk a vádiratot.

Hamran Denisa Saková (Hlas) korábbi belügyminiszter bírálatát sem hagyta szó nélkül, aki nemrégiben a közösségi oldalán kritizálta a rendőrségen uralkodó állapotokat. Szerinte rendkívül alacsony a nyilvánosság rendőrségbe vetett bizalma, és a vezetői pozíciókba olyan személyek kerülnek, akiknek nincs meg a megfelelő szakmai felkészültsége.

 

Az alacsony bizalommal kapcsolatban Hamran emlékeztetett, hogy ez a jelenség már hosszú évek óta tart, és a belügyminisztérium, amelyhez a rendőrség is tartozik, tizenkét évig a Smer kezében volt. A rendőrfőkapitány kiemelte, az utóbbi időszakban jelentősen javult a testület megítélése a közvéleménye szemében, amit az utóbbi felmérések is alátámasztanak. Az egyik az AKO intézet felmérése, amely alapján a lakosság több mint 60 százaléka bízik a rendőrségben. A másik pedig a legutóbbi Eurobarometer, amelyben a bizalom 4 százalékponttal emelkedett.

Hamran továbbá elutasította azt is, hogy nem szakképzett emberek kerülnek a kulcsfontosságú pozíciókba. Elmondása szerint jelenleg olyan vezetői vannak a rendőrségnek, akik hosszú évek óta a testület kötelékében dolgoznak, és rengeteg tapasztalatot szereztek.

„Szégyellném kritizálni új vezetőséget, ha olyan jelöltjeim lennének, mint amilyenek nekik voltak”

– tette hozzá a rendőrfőkapitány.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »