Hamis felvételeket mutatott az ARD a békés tüntetésről

A német közszolgálati televízió hamisan mutatott be egy békés bevándorlás-ellenes tüntetést Chemnitzben. Az ARD televízió miközben a békés felvonulásról tudósított, egy egy héttel korábbi agresszióba torkolló szélsőjobboldali demonstráció képeit vetítette. A német közszolgálati tévé egy bocsánatkéréssel intézte el az ügyet.

Második hete uralják a németországi közbeszédet a Chemnitzben történt események. A szászországi város lakói azt követően kezdtek tömegesen tiltakozni, hogy augusztus végén a nyílt utcán megkéseltek egy 35 éves helyi lakost, aki a kórházban belehalt a sérüléseibe – közölte az M1 Híradója.

Az emberöléssel először két huszonéves férfit gyanúsítottak meg. Mindketten őrizetben vannak. Kilétükről a hatóságok semmit nem árultak el. Az első sajtóértesülések szerint egy szíriai és egy iraki bevándorlóról van szó, ám később kiderült, egyikük hamis személyazonossággal tartózkodott Németországban.

Újabb gyanúsított

A gyilkossággal időközben egy harmadik embert is meggyanúsítottak a nyomozók. A rendőrség még keresi azt a 22 éves iraki bevándorlót, Farhad Ahmadot, aki a gyanú szerint a két másik migránssal együtt szintén részt vett a késelésben. A hatóságok figyelmeztettek, a férfi veszélyes és minden bizonnyal fegyver van nála.

Számos, a városlakók által szervezett tüntetés után, múlt szombaton az Alternatíva Németországért nevű párt hirdetett demonstációt. Többen gyászkeretbe foglalt fényképekkel vonultak, olyan emberek fényképeivel, akik a bevándorlók által elkövetett erőszaknak estek áldozatul. Mintegy 8 ezer demonstráló – köztük az AfD politikusai is – némán, kezükben fehér szegfűvel mentek végig Chemnitz belvárosán.

Képtalálat a következőre: „chemnitz”

Hírdetés

Fotó: Jan Woitas DPA

Aggresszív felvételekkel illusztrálták a békés felvonulást

A gyászmenetnek nevezett demonstrációról a német közszolgálati televízió, az ARD is tudósított. Ám ahelyett, hogy a felvonulásról készített képeket mutatták volna, több, az internetről leszedett amatőr felvételt használtak a tudósításukhoz. Olyan felvételeket, amelyek Chemnitzben készültek ugyan, de egy héttel korábban.

Egy futball-huligánok által szervezett tüntetést mutattak, ahol a szélsőjobboldali rigmusokat skandáló tömeg összecsapott a rendőrökkel és az ellentüntetőkkel. A német köztévé szerkesztői azonban sehol sem jelezték, hogy tudósításuk képei merő illusztrációk.

A gyászmenetről szóló, alig fél perces összeállításnál pedig jóval több időt szenteltek a Chemnitzben ezzel párhuzamosan meghirdetett, 3 ezer ember részvételével zajló ellentüntetésnek, melynek résztvevői a szélsőjobboldali uszítás ellen, és a migránsok befogadása mellett foglaltak állást.

Éles kritikák érték a beszámolót

Az ARD tudósítására többen felkapták a fejüket. Egy újságíró a Fókusz című német lapban írt véleménycikket a német közmédiában egyáltalán nem egyedülálló jelenségről. Ebben megjegyzi többek között, hogy az ARD szerkesztői a 8 ezer fős demonstráció egyetlen részvevőjét sem szólaltatták meg. Miközben a sokkal kevesebb érdeklődőt mozgósító ellentüntetésről szóló tudósításukban több demonstráló véleményét is közzétették.

A beszámolót ért éles kritikák miatt az ARD másnap kénytelen volt elnézést kérni. A műsor vezetője ezt elintézte annyival, hogy tévedésből az egy héttel korábbi tüntetés képeit is felhasználták tudósításukban, amiért elnézést kérnek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »