Hamiltonnak a legfelső helyről üzenték meg: nincs számára bocsánat

Hamiltonnak a legfelső helyről üzenték meg: nincs számára bocsánat

A brit pilóta a kötelező megjelenést elmulasztotta

A brit pilóta a kötelező megjelenést elmulasztotta

Ahogyan arra számítani lehetett, pénteken a leköszönő Jean Todtot váltva a dubaji Mohammed ben Szulajem lett a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnöke. Aki rögtön meglebegtette: Lewis Hamiltonra büntetés várhat, amiért nem jelent meg a FIA csütörtöki díjátadó gáláján – erre ugyanis szabály kötelezte volna a Mercedes pilótáját.

A Nemzetközi Automobil-szövetséget 2009 óta irányította a francia Jean Todt – aki ezt megelőzően a Ferrari sikeres csapatfőnöke volt – a harmadik ciklusa lejártával már nem indulhatott újra az elnöki posztért, de mint korábban elárulta, immár 75 évesen nem is akart volna. Az utódját a tagszervezetek képviselői pénteken Párizsban Mohammed Ben Szulajem és Graham Stoker közül választhatták meg. A 60 éves Ben Szulajem az Egyesült Arab Emírségek állampolgára, Dubajban született, korábbi raliversenyző, aki 2008 óta benne van a FIA felső vezetésében. Már ekkor alelnök lett, 2013 júniusában pedig kinevezték az FIA motorsport fejlesztési munkacsoportjának vezetővé, mindenképpen reformernek tekinthető. Az elnöki posztra a másik jelölt a 69 éves Graham Stoker brit ügyvéd volt, Todt helyettese, aki a francia sportvezető által képviselt vonalat vitte volna tovább. Ám a szavazatok 62 százalékát megszerezve Mohammed ben Szulajem nyerte meg a választást. Az autósport történetében először fordul elő, hogy az FIA-ban nem európai sportvezető került az elnöki székbe.

A Párizsban pénteken megválasztott Mohammed ben Szulajem rögtön nehezményezte, hogy a Formula–1-es világbajnokságon második helyen zárt, a nyolcadik vb-trófeáját az Abu-Dzabiban rendezett vasárnapi szezonzáró futam utolsó körében elbukó Lewis Hamilton nem jelent meg az FIA csütörtöki díjátadó gálán. Amit az FIA sportszabályzata egyébként előírt neki, ez ugyanis nem „kívánságműsor”; az összetett első három helyezettjének kötelező a megjelenés. A világbajnok holland Max Verstappen (Red Bull) mellett a harmadik helyezett, a finn Valtteri Bottas, a Mercedes másik pilótája is ott volt. A duzzogó Mercedes-istálló csapatfőnöke, Toto Wolff Hamiltonhoz hasonlóan kihagyta a gálát, a konstruktőri vb-trófeát James Allison technikai igazgató vette át, de ez így rendben volt. Nem úgy, mint a hétszeres világbajnok brit pilóta távolmaradása, mert Hamilton ezt nem indokolta meg…

– Tudom, hogy Lewis nagyon szomorú a történtek miatt, egykori versenyzőként megértem, hogy megtört, de a szabály akkor is szabály, és meg kell vizsgálnunk, hogy megszegte-e. Ha igen, akkor nem mehetünk el szó nélkül a történtek mellett, hiába szép dolog a megbocsátás – szögezte le Mohammed ben Szulajem.

Hírdetés

Hamilton legfeljebb pénzbüntetésre számíthat, ami a Mercedesnek nem lesz nagy érvágás, de a történtek a pilótára és az istállóra sem vetnek jó fényt.

A hétszeres világbajnok mindenesetre beteget nem jelenthet, mert pénteken ő is ott volt az istálló főhadiszállásán, az angliai Brackley-ben, ahol azt mégiscsak megünnepelték, hogy a Mercedes zsinórban nyolcadik alkalommal megnyerte konstruktőri világbajnoki címet. Az Alfa Romeóhoz távozó Bottast pedig elbúcsúztatták – a finn pilótát jövőre a Williamstől érkező George Russell váltja. Pénteken pedig arról már szó sem volt, hogy a csalódott Hamilton visszavonulna (mert a héten ezzel kapcsolatban is jelentek meg találgatások), és jövőre már nem láthatnánk az autósport elitkategóriájában.

A Mercedes-istálló Twitter-csatornáján üdvözölte a hazatérő bajnokait, s láthatjuk a fotókat, amint Hamilton, Bottas és Wolff végigvonul a Mercedes-dolgozók által szegélyezett utcán. S Hamilton már mosolyogni is tudott.

Borítókép: Lewis Hamilton pénteken már mosolyogni is tudott a Mercedes központjában (Forrás: Twitter/Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team)

www.magyarnemzet.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »