Hamenei Irán ellenségeinek legújabb trükkje a munkások és a nők mozgósítása lehet

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője azt vetette fel egy szombati beszédében, hogy az ország "ellenségei" mostantól a munkásokat próbálhatják meg mozgósítani Iránban, miután az utóbbi két hónapban történt zavargások nem vezettek el a teheráni kormányzat megdöntéséhez.

"Ellenségeink minden nap újabb trükkhöz folyamodnak, és az eddigi kudarcuk után más társadalmi osztályokat vehetnek célba, például a munkásokat és a nőket" – idézte az iráni állami televízió a legfőbb vezetőt.

Iránban szeptember 16-a óta tart országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini, egy 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az Iszlám Köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben halt meg. A hatóságok "zavargásokról" beszélnek, és Irán külföldi ellenségeit, illetve azok ügynökeit teszik felelőssé.

Eddig a nők és az egyetemi hallgatók játszottak fő szerepet a kormányellenes demonstrációkon. Sokan nyilvánosan levették és elégették fejkendőjüket, hogy ezzel tiltakozzanak az öltözködési korlátozások ellen.

Hírdetés

Az aktivisták által működtetett HRANA hírügynökség jelentése szerint Teheránban szombaton is számos felsőoktatási intézményben tartottak tiltakozásokat, és más nagyvárosokban, köztük Iszfahánban, Tabrizban és Sirázban is voltak megmozdulások.

A HRANA szerint péntekig 402 tüntető vesztette életét a biztonsági erők erőszakos fellépésének következtében. Az összetűzésekben 54 rendőr is meghalt. A hatóságok több mint 16 800 embert vettek őrizetbe.

Öt tüntetőt már halálra is ítéltek, és a tervek szerint a zavargások miatt még további több mint 2 ezer embert fognak bíróság elé állítani.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »