Hamasz-vezető: Kitört a palesztin népfelkelés

Új intifáda kezdetének nevezte pénteken az Izraelt és a megszállt területeket jelenleg sújtó erőszakhullámot a Gázai övezetet irányító Hamasz radikális palesztin szervezet vezetője.

„Az intifáda erősítésére és fokozására szólítunk fel […], ez az egyetlen út, amely a megszállt területek felszabadításához vezet – mondta Iszmáil Haníje egy gázai mecsetben a szokásos pénteki ima alkalmával. – Gáza kiveszi részét a jeruzsálemi intifádából, és több, mint készen áll az összecsapásra. […] A Jeruzsálemért folyó csata a Gázai övezetért is folyik, a ciszjordániai intifáda a mi népünk intifádája.”

Még soha nem beszéltek harmadikról

Hírdetés

Eddig még sem az izraeli vezetők, sem pedig a mérsékelt ciszjordániai vezetés nem beszélt harmadik intifádáról. Az első ilyen palesztin népfelkelés 1987 és 1993 között volt, a második 2000 és 2005 között, és palesztin részről több mint 5000, az izraeli oldalon pedig mintegy 1200 halálos áldozatot követelt.

A héten a szintén a Gázai övezetben működő Iszlám Dzsihád nevű iszlamista mozgalom is intifádára szólított fel. Izraelben és a megszállt területeken, Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben több mint egy hete dúl az erőszak: eddig négy izraelit öltek meg a palesztinok, utóbbiak közül pedig heten vesztették életüket.

A felek közti feszültség legújabb kiéleződésének hátterében az áll, hogy a palesztinok vádjai szerint Izrael a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templom-hegyet, ahol fontos zsidó és muszlim szent helyek is találhatók.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »