Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zárták be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.

Akár két éven belül befejezhetik a Király gyógyfürdő felújítását, így hosszú várakozás után hamarosan ismét birtokba vehetik a látogatók az impozáns fürdőhelyet, melyet a világjárvány idején zártak be.

A fürdő megépítését Arszlán budai pasa rendelte el 1565-ben, és utóda, Szokoli Musztafa regnálása idején nyílt meg. A Király gyógyfürdőnek

nem volt soha közvetlen melegvízbázisa,

a törökök azért építették messze a forrásoktól, hogy egy esetleges ostrom idejére is biztosítva legyen a fürdés lehetősége a várfalon belül. Vizét a jelenlegi Lukács gyógyfürdő környékéről biztosították.

Buda visszafoglalását követően, 1796-ban a König család birtokába került a fürdő, ők építették át mai formájára ötvözve a régi jegyeket az újakkal, megőrizve a létesítmény műemlék voltát. A fürdő magyarosított nevét is a családról kapta. A II. világháborúban megrongálódott, 1950-ben már átesett egy teljes felújításon.

Buda egyik legismertebb török kori épülete már évek óta üresen áll. Az egykori közkedvelt fürdő újabb felújítását és újranyitását Őrsi Gergely II. kerületi polgármester kezdeményezte még 2023-ban. A politikus azt mondta az InfoRádióban, reményei szerint

néhány éven belül teljesen megújulhat a Király gyógyfürdő.

Mint fogalmazott, ennek érdekében szoros együttműködésre van szükség a tulajdonosi jogok százszázalékos gyakorlójával, a magyar állammal, valamint az üzemeltetővel, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-vel (BGYH). A Fővárosi Önkormányzatnak az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett ingyenes használati joga van a fürdőhelyre.

Hírdetés

Mivel a fürdő a török hódoltság idején épült, a polgármester felvette a kapcsolatot a török állammal és a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvánnyal is. Mint mondta, az eddigi visszajelzések alapján valamennyi fél célja a fürdő felújítása. Hozzátette: az alapítvány eddigi munkái és közbenjárásai a bizonyítékok arra, hogy „többszereplős összefogással” meg lehet valósítani olyan török kori műemlékek értékének megóvását vagy felújítását, mint amilyen például a Gül Baba türbéje.

Őrsi Gergely az első egyeztetéseket követően a BGYH-val közösen arra kérte a tervezőt, hogy

három részből álló koncepciótervet dolgozzon ki és valósítson meg.

Már 2019-ben is készültek tervek a rekonstrukcióra, de az akkori nagyszabású elképzelésekkel ellentétben most az eredeti funkciókat és építészeti örökséget szem előtt tartva új koncepció alakult ki a felújításra. A polgármester hozzátette: a legfőbb cél az értékmegőrzés, hogy a fokozottan védett épület és az egykori fürdőkultúra megmaradjon.

A felújításhoz azonban jelentős anyagi forrásokra van szükség.

A tervezői költségbecslés mintegy négymilliárd forintos összeggel számol,

ugyanakkor Őrsi Gergely tájékoztatása szerint nagyon sok múlik azon, hogy hány külső partnert tudnak bevonni a projektbe, ezért bízik benne, hogy a magyar és a török állam, valamint az említett alapítvány is támogatni fogja a rekonstrukciót.

Ha megoldódik a finanszírozás és megegyeznek a végleges tervekről a felek, akkor akár két éven belül befejeződhet a Király gyógyfürdő felújítása.

„Bízom benne, hogy hamarosan újra a II. kerület dísze lehet, és sokak kikapcsolódását, egészségmegőrzését szolgálhatja a fürdő” – mondta Őrsi Gergely, aki főpolgármesteri biztosként felelős a létesítmény felújításáért.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »