Hamarosan teljesen elfogy az ivóvíz az egyik nagyvárosban

Hamarosan teljesen elfogy az ivóvíz az egyik nagyvárosban

Az éghajlatváltozás és az ezzel összefüggő, több éve tartó aszály odáig fajult, hogy az agglomerációval együtt négymilliós Fokvárosban hosszabb időre elzárhatják a csapokat. A létfontosságú intézményeken kívül fejadagban mérik a vizet az embereknek. A városvezetés már most is komoly korlátozásokat vezetett be, az ország egy része katasztrófa sújtotta területként van nyilvántartva. Jelenleg naponta, fejenként maximum 50 liter vízhasználat engedélyezett Fokvárosban.

A dél-afrikai város vízórája jelzi, hogy pontosan mikorra várható a nulladik nap, eredetileg idén júliusra tervezték a csapok elzárását, de valamennyit javult a helyzet, így 2019-re tolódott a dátum.

A fokvárosiaknak segített az időjárás, az utóbbi időben sok eső esett és a fejadag bevezetése is lelassította a tározók ürülését.

Hírdetés

Hogyan jutottak idáig?

A vízhiányban nem csak a klímaváltozás és az aszály játszott szerepet, hanem a hibás politikai döntések és a rossz infrastrukturális tervezés is – írja Quartz. A víztározók kapacitását nem bővítették a népességnövekedéssel párhuzamosan, ami egyenes út volt a helyzet eszkalálódásához. 1995 és 2018 között a lakosságszám 79 százalékkal gyarapodott, viszont a tározók kapacitását mindössze 15 százalékkal növelték.

(fotó: Éjszakai várakozás Fokvárosban egy természetes vízforrásnál.)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »