Hamarosan megkezdődhet a földgáz kitermelése Magyarországon

Már jövő év elején megkezdődhet a földgáz kitermelése a Békés megyei Nyékpusztán, miután a kormány felgyorsította az ehhez szükséges hatósági eljárásokat. Az ipari minisztérium szerint az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság hatásait a hazai földgáz kitermelés jelentős növelésével is igyekeznek enyhíteni. A tervek szerint így évi 2 milliárd köbméter fölé nőhet az itthon kitermelt gáz mennyisége. Közben péntek óta már érkezik Oroszországból az a plusz gáz is, amelyet a korábban leszerződött mennyiségek felett vásárolt Magyarország – hangzott el az M1 Híradóban.

„Növeljük a hazai gázkitermelést” – ezt egy hónapja jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A lépéssel a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság hatásait igyekszik enyhíteni a kormány. Az előzetes számítások szerint a Békés megyei földgáz kibányászásával jelentősen emelhető a hazai kitermelt gáz mennyisége.

Magyarországon egyébként óriási mennyiségű gáz van, becslések szerint az ország 1600 milliárd köbméteres tartalékon ül, de ezek kitermelése eddig azért nem indult el, mert nagyon drága lett volna. De mára változott a helyzet.

Hírdetés

„Az ország energiaszükséglete 9 milliárd köbméter körül van, 8 és 10 között van, ez a másfélmilliárd legalább 2 milliárd köbméterre a magyar kitermelés emelhető, annak köszönhetően, hogy azok a bonyolult és drága technológiák, amelyekkel például  makói palagáz felhozhaztó, azok, eddig nem érték meg, egész egyszerűen ötszörösébe került volna a gáz. De a mostani gázár mellett már megéri és ezek, feltárhatók és hasznosíthatóak” – magyarázta Gulyás Gergely.

A szakértő szerint mivel a gázárak a fűtési szezon közeledtével egyre jobban drágulnak, – egyes prognózisok szerint akár a másfélszeresére is nőhetnek – ezért a hazai gázkitermelés növelése nagyon sok előnnyel járhat.

„Egyrészt segít nekünk abban, hogy az elszálló világpiaci árak ellen legyen egy védőpajzsunk. Egyben segít a rezsicsökkentés vívmányainak a fenntartásában. És harmadrészt, ami talán még fontosabb lesz majd télen, az energiabiztosság fenntartásában, tehát annak a garantálásában, hogy a magyar családoknak lesz rendelkezésre álló gáz” – mondta Sebestény Géza, az MCC gazdaságpolitikai műhely vezetője.

A biztonságot növeli az a 700 millió köbméternyi gáz is, amit a kormány az eredetileg leszerződött mennyiségen felül kért a Gazpromtól. Az orosz gázóriás már megkezdte a szállítást – jelentette be közösségi oldalán Menczer Tamás államtitkár. Elmondta: az első ütemben augusztus végéig naponta 2,6 millió köbméter pluszmennyiség érkezik délről a Török Áramlat vezetéken keresztül, a szeptemberi ütemtervről pedig már zajlanak az egyeztetések.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »