Hamarosan már nem lesz szükségünk arra, hogy nálunk legyen a jogosítvány

Hamarosan már nem lesz szükségünk arra, hogy nálunk legyen a jogosítvány

Hamarosan már nem lesz szükségünk arra, hogy nálunk legyen a jogosítvány Demecs Péter2024. 10. 27., v – 15:03 Pozsony |

Nem kell többé hosszasan keresni a személyigazolványt és a jogosítványt, elég, ha tudjuk hol van a mobilunk, és azt visszük magunkkal. Ami az Egyesült Királyságban, Ausztráliában vagy Finnországban már rég természetességeknek számít, az hamarosan nálunk is elérhető lesz, konkrétan az okmányok elektronikus változata.

Csehországban is jövőre vezetik be azt az újdonságot, melynek értemében a jogosítványát az ember biztonságosan otthon hagyhatja. Elég, ha az okmány elektronikus változata a mobiltelefon alkalmazásában lesz letöltve.

Hírdetés

A szlovák kormány már elfogadta a közúti közlekedésről és a személyazonosító igazolványról szóló törvény módosításának tervezetét, amely bevezeti a személyi és a jogosítvány digitális változatát. A belügyminisztérium szerint ezek a változások nem változtatják meg az okmányok kiadásának jelenlegi formáját. „Ahhoz, hogy a két igazolvány digitális változatát letölthessék a telefonjukra, először a kártyák fizikai változatát kell kiállítani” – közölte a belügyminisztérium, tehát az új okmányok kiállítását az eddig ismert klasszikus módszerrel kell kérvényezni.

A minisztérium szerint az okmányok digitális változatai a fizikai okmányok szó szerinti másolatai lesznek, így az érvényességükre is ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd. Ha például egy sofőrnek lefoglalják a jogosítványát, akkor annak a digitális változatát sem használhatja tovább. A gépjárművezetőket leállító rendőrök ezen digitális okmányok ellenőrzésére is fel lesznek készülve.

„A kezdeti szakaszban a javaslat szerint a digitális változatot csak a rendőröknek lehet bemutatni, elsősorban a rohamrendőrség, a közlekedésrendészet és a vasúti rendőrség járőrei által végzett ellenőrzések során” – magyarázta a minisztérium; így például a hivatali ügyintézésnél továbbra is szükség lesz a klasszikus személyire. Arra is érdemes gondolni, hogy külföldön nem biztos, hogy elfogadják a digitális okmányokat, ezért ha átlépik az országhatárt, jobb, ha a klasszikus, bankkártya formájú jogosítványt vagy személyit is magukkal viszik. A törvénymódosítást 2025. január 1-étől léphet hatályba.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »